Titanic: Adventure Out of Time

Titanic: Adventure Out of Time

1996 ilmestynyt Titanic: Adventure Out of Time ennakoi mukavasti seuraavan vuoden Titanic-menestyselokuvaa ja myi hyvin sen siivellä. Reilu viikko sitten, loppuvuodesta 2017 se ilmestyi nykyaikaisille Windows-tietokoneille – virallisesti, täytyy lisätä, sillä peliä on ollut saatavilla virheellisesti oletettuna abandonwarena. Tietoisuus laivan vääjäämättömästä uppoamisesta luo tähän seikkailupeliin erityisen jännitteen. Neliosainen päätehtävä, sivutehtävät ja lukuisat henkilöhahmot tekevät siitä melko kompleksisen, ja suunnistaminen pitkässä ja monikerroksisessa laivassa on haastavaa. Asetelmallisesti ja ajankohdaltaan se toi minulla heti mieleen The Last Expressin, enkä voinut olla vertaamatta näitä kahta peliä keskenään.

Koko juttu

The Curious Expedition

The Curious Expedition

Pienen saksalaisstudion syyskuussa 2016 ilmestynyt tutkimusmatkailijapeli The Curious Expedition on pitänyt minua otteessaan lähes 60 tuntia. Nautinnon ja pakonomaisuuden välillä on hienoinen ero, ja juuri sitä tässä pelissä koetellaan. Siinä yhdistyy myös kiehtovan ja toistoon perustuvan koukuttavuus. Pelissä harjoitetaan antropologiaa, arkeologiaa, metsästystä ja kaupantekoa häikäilemättömän opportunistiseen henkeen. Kunnon seikkailija ei myöskään kaihda riskejä, ja satunnaisuuteen perustuvat tapahtumat takaavat yllätyksiä.

Koko juttu

Four Last Things

Four Last Things

Uskonnollista tematiikkaa kohtaa harvoin peleissä, taikuutta ja eettisiä pohdintoja kyllä. Helmikuun lopulla ilmestynyt Four Last Things lainaa suoraan kristillisestä teologiasta: syntiinlankeemuksesta ja viimeisestä tuomiosta. Erityistä siinä on myös renessanssiajan maalauksista tehty leikegrafiikka. Koin pelin kiehtovaksi ja vastenmieliseksi samaan aikaan, yhtä lailla huvittavaksi kuin arveluttavaksi.

Koko juttu

The ABC Murders

The ABC Murders

Helmikuussa 2016 julkaistu The ABC Murders -peliversio Agatha Christien vuonna 1936 ilmestyneestä kirjasta oli mukavaa pikkupulmallista viihdettä. Modernin selkeälinjainen grafiikka, ääninäyttely ja (vanhan)ajanmukainen musiikki loivat laadukkaat puitteet seikkailulle, joka kenties täyttää monen Hercule Poirot -fanin unelman: pääsyn käyttämään itse noita kuuluisia harmaita aivosoluja.

Koko juttu

The Deed

The Deed

The Deedissä tehdään nimen mukaisesti yksi suuri teko, sisarmurha, ja yritetään välttää kiinni jääminen lavastamalla syylliseksi joku toinen. Tähän karmeaan ja kostonhimoiseen rooliin oli yllättävän helppo asettua, enkä kokenut sitä traumatisoivaksi. The Deed on näppärä pikkupeli, jonka konsepti edellyttää useampia pelikertoja.

Koko juttu

The Last Door – Collector's Edition

The Last Door Collector's Edition

Nopeassa aikataulussa joukkorahoituksen turvin kehitetty The Last Door osoittautui hyväksi seikkailupelikokemukseksi. Pidin paljon sen neliosaisesta ensimmäisestä kaudesta, joka on saatavilla kokonaisuudessaan keräilyversiona. Peli kertoo sympaattisen yksinkertaisin keinoin kauhistuttavan tarinan. Inspiraatiota tähän 1800-luvulle sijoittuvaan seikkailuun ovat antaneet kauhukirjallisuuden klassikot kuten Lovecraft ja Maupassant.

Koko juttu

Valiant Hearts: The Great War

Valiant Hearts: The Great War

Ensimmäisen maailmansodan Länsirintamalle sijoittuva Valiant Hearts: The Great War katsoo sotaa neljän eri henkilön ja koiran näkökulmasta. Se ei ole sotapeli, vaan sodasta kertova peli. Pulma- ja hiiviskelytehtävien ja enemmän väistelyyn kuin hyökkäämiseen perustuvien toimintajaksojen lomassa seurataan tarinaa siitä, kuinka sota lyö rikki perheitä mutta myös näyttää keskinäisen kiintymyksen voiman.

Koko juttu

7 Grand Steps: Step 1, What Ancients Begat

7 Grand Steps

Blogilinjasta poiketen 7GS: What Ancients Begat ei ole seikkailupeli. Se on lauta- ja kolikkopeliä muistuttava historiallinen simulaatio. Tehtävänä on saada aikojen saatossa sukulinjansa kukoistamaan. Pelikokemus oli eriskummallinen, koukuttava ja mekaaninen yhtä aikaa. Kärsin (todennäköisesti vain väliaikaisesta) seikkailupeliväsymyksestä, mutta tämä peli iski kuin suoraan peliriippuvaisen suoneen.

Koko juttu

The Black Mirror

The Black Mirror

Vuonna 2003 ilmestynyt, tšekkiläisen Future Gamesin The Black Mirror on ihan pätevä kauhuseikkailu. Se nojaa vahvasti kauhugenrelle tyypillisiin elementteihin sekä tarinan että efektien osalta. Kaikesta näkee, että viisihenkinen tuotantotiimi on todella panostanut tähän projektiin, mutta lopputulos ei ole virheetön eikä omaperäinen.

Koko juttu

The Last Express

The Last Express

1997 ilmestynyt The Last Express on aivan erityinen seikkailupeli. Siinä on useita poikkeuksellisia elementtejä, joiden yhteisvaikutuksesta syntyy kiehtova ja mieleenpainuva pelikokemus. Pelikonventioiden rikkominen on kuitenkin aina riski. Toiset pelaajat ylistävät The Last Expressiä, toiset se on turhauttanut. Itse koin, että piti nähdä tietyn kynnyksen yli kyetäkseen arvostamaan sitä.

Koko juttu

Lisää pelejä

 Seuraa
  
 Blogiarkisto
Mitä, kuka?

Julius S, old school -pelaaja Pohjois-Suomen pöheiköstä. Tarinaperustaisten videopelien kohtuu(suuri)kuluttaja, joka liehuttaa mielellään indie-lippua. Motto: Paras peli ei ole se, joka pitää suurinta meteliä, vaan se joka puhuu sinulle.

Pidän myös toista blogia, joka keskittyy interaktiiviseen kirjallisuuteen ja sivuaa siten usein pelejä: Kirjallisen suunnistajan lokikirja

Top-10

(blogin arvio asteikolla 100)

  1. Valhalla and the Lord of Infinity (94)
  2. Neuromancer (92)
  3. Samorost 3 (90)
  4. This War of Mine (86)
  5. Technobabylon (84)
  6. Shadowrun Hong Kong (84)
  7. The Last Door – Collector's Edition (82)
  8. Always Sometimes Monsters (81)
  9. The Dream Machine (81)
  10. Gabriel Knight: Sins of the Fathers – 20th Anniversary Edition (80)

KAIKKI PELIT

Arvion perusteet
Pistemäärä on annettu pelikokemukselle ja pelille kokonaisuutena: se ei ole pelin eri osa-alueiden yhteenlaskettu summa tai keskiarvo. Kaikki blogissa arvioidut pelit ovat pelaamisen arvoisia, muuten ne eivät olisi täällä.

Suositeltu pelimusiikki