Mystery Case Files: Return to Ravenhurst (2008)

Mystery Case Files: Return to Ravenhurst

Jatkoin Mystery Case Files -pelisarjan läpikäymistä sen viidennellä, 2008 ilmestyneellä osalla Return to Ravenhurst. Peli on tarinallista jatkoa sarjan kolmannelle osalle Ravenhurst. Nyt sarja hyppää kerralla seikkailupelien puolelle. Vapaa vaeltelu kartanon alueella ja tavaraluettelon käyttö yhdistyvät yhtenäiseen tarinan kaareen. Samalla oma pelihahmo nousee keskiöön kaiken kokijaksi. Kun Ravenhurstissa kerättiin puuttuvia sivuja kadonneen naisen päiväkirjaan, nyt niitä kirjoitetaan dynaamisesti oman pelihahmon muistikirjaan. Sarjan huumori korvautuu täysin kauhulla ja stereotyyppiset hahmot psykopatologisilla tapauksilla. Kummittelukaan ei ole enää pelkkien itseään toistavien ääniefektien varassa, vaan aaveet ilmestyvät elävinä hahmoina puhumaan pelaajalle. Näin pelisarja ottaa suuria askeleita eteenpäin, mutta kuinka on sen suunnan laita?

Return to Ravenhurstin pääsuunnittelijana on toiminut Adrian Woods, ja sen on toteuttanut Big Fish Gamesin sisäinen pelistudio. Tarkoituksenani on tutustua Mystery Case Files -pelisarjan yhdeksään ensimmäiseen osaan, joiden jälkeen suunnittelu- ja tekovastuu siirtyi muille studioille. Aiemmin Samoojassa ovat ilmestyneet arviot Huntsivillesta, Prime Suspectsista, Ravenhurstista ja Madame Fatesta. Tarkastelen pelejä osana pelisarjan kehityskulkua ja verraten niitä toisiinsa.

Mystery Case Files Return to Ravenhurst: Welcome
Return to Ravenhurstissa pelisarja kokee valtavan muodonmuutoksen. Pelaajalta ei vaadita pelkästään etsimis- ja pulmanratkontakykyjä vaan myös tavaraluettelon käyttöä ja suunnistustaitoa, kun kartano laajenee hämmästyttävällä tavalla maanalaisiin osiin.

Paluu kauhujen kartanoon

Return to Ravenhurstissa palataan nimen mukaisesti Ravenhurstin viktoriaaniseen kartanoon. Oma agenttihahmo on saanut vakavan vihjeen, että kartanon entinen isäntä "elää" yhä ja pitää ehkä vankinaan muitakin sieluja kuin edesmennyttä Emma Ravenhurstia, jonka agentti onnistui aiemmin vapauttamaan. Osoittautuu, että miehen paranormaalissa orjuudessa elävät sisäkkö Rose, joka aikoinaan hoiti sairasta Emmaa, ja tämän kaksi tytärtä. He ilmestyvät aavemaisina hahmoina useita kertoja pelin kuluessa.

Return to Ravenhurst on kauhupeli. Se kertoo äärimmäisestä omistushalusta ja hyväksikäytöstä. Kartanon isäntä Charles Dalimar on vienyt paranormaalit tutkimuksensa huippuunsa ja kykenee ylläpitämään itseään elämän ja kuoleman välitilassa – toisten ihmisten sielunvoimien kustannuksella vampyyrin tavoin. Pelissä on hitu steampunkkia Charlesin rakentamien laitteiden muodossa.

Mystery Case Files Return to Ravenhurst: Placard
Charles Dalimar on hirvittävän omistushaluinen. Ympäri kartanoa on romanttisia julistuksia ikuisesta rakkaudesta, mutta niissä on kauhistuttava kaiku. Ympäristössä, niin sisä- kuin ulkotiloissa, on kohteita, joita voi katsoa tarkemmin. Sen merkkinä on osoittimen muuttuminen nuolesta suurennuslasiksi. Kohde aukeaa pikkuikkunaan ison näkymän päälle ja oma pelihahmo kommentoi sitä.

Kehällä kiertämisen sijasta polun alkuun

Return to Ravenhurstin myötä pelisarjassa koetaan valtava näkökulman muutos. Madame Fatessa keskusnäkymänä toimii henkilögalleria, johon palataan yhä uudelleen. Huntsivillessa samassa tarkoituksessa toimii tapauskansio ja Prime Suspectsissa henkilögallerian ja tapauskansion yhteensulautuma. Neljäs osa Ravenhurst poikkeaa tästä, sillä sen keskusnäkymänä toimii kartanon pohjapiirros. Kartta on kuitenkin yhteistä kaikille sarjan neljälle ensimmäiselle osalle, kuten myös rikostietokone, jonka tehtävänä on vetää yhteen kunkin luvun johtolangat.

Return to Ravenhurstista puuttuu sekä henkilögalleria/tapauskansio että kartta, ja rikostietokonekin on typistynyt vihjeiden antajaksi. Peli ei pysy koossa mistään keskusnäkymästä käsin, sillä sen punainen lanka on lineaarinen tarina. Pelaaja "kirjoittaa" tarinan oman ruohonjuuritasoisen toimintansa kautta.

Mystery Case Files Return to Ravenhurst: Journal
Pelaajan käytössä on muistikirja (nimetty harhaanjohtavasti case fileksi), joka täydentyy tarinan edetessä. Muistikirjasta voi lukea oman pelihahmon vaiheet ja mietteet, ja siihen on kirjattu myös joitain vihjeitä. Tekstin lisäksi muistikirjassa on polaroid-kuvia, piirroksia ja muuta sälää. Kirjan yläpuolella näkyy kokonaispeliaika.

Vaikka muisti- tai päiväkirja on Return to Ravenhurstissa tarinan kannalta oleellinen elementti, sen lukeminen ei ole pakollista. Muistikirja ei avaudu automaattisesti uuden merkinnän kirjautuessa siihen, vaan pelaajan pitää itse tarkoituksella avata se lukeakseen merkintöjä. Sittemmin "journalista" on tullut hidden object -peleissä vakiokalustoa.

Huomasin avaavani muistikirjan melko lailla heti, kun siihen näytti kirjautuvan jotain. Muistikirja ei miestäni sisältänyt kuitenkaan mitään, mitä ei olisi oivaltanut varsinaisesti pelaamalla. Se kuitenkin kokoaa kaiken yhteen proosallisesti ja toimii muistiinpanoina. Se myös vahvistaa tunnetta omasta pelihahmosta, koska teksti on minämuodossa.

Klassista kauneutta

Graafisesti Return to Ravenhurst teki vaikutuksen. Paikat näyttivät minusta upeilta. Vanhan pelin tapauksessa tarkkuus ei tietenkään ole priimaa, mutta kaunista kaikki oli silti. Miljöö on lähes aitohistoriallinen ja viittaa viktoriaaniseen Englantiin. Nurisen ainoastaan etsimisnäkymien pimeydestä. Jouduin toistuvasti nostamaan näytön kirkkauden tappiin, jotta olisin erottanut kaikki kohteet.

Mystery Case Files Return to Ravenhurst: Beauty shop
Pelatessani vedin muutamia kertoja ihastuksesta henkeä. Stillkuvina kuvaruutukaappaukset eivät tee oikeutta pelin grafiikalle; niin sanotusti elävänä ja musiikilla höystettynä se teki minuun aidosti vaikutuksen. Etsimisnäkymät paljastetaan pelaajalle tähtivälkkeellä ja osoittimen muuttumisella suurennuslasiksi sen päällä.

Pelin ilmestymisvuonna elävä ihmisnäyttely oli mainitsemisen arvoinen ominaisuus. Liikkuvat ja puhuvat aaveet varmasti tekivätkin pelaajiin vaikutuksen. Paitsi minipelejä myös ympäristöjä on animoitu. Jonkin verran on ns. turhaa: kohteita joiden tönäisemisellä tai katsomisella ei ole mitään pelillistä arvoa, vaan niistä saa palkkioksi pelkän animaation tai kommentin. Tällainen osoittaa tietysti tekijöiden viitseliäisyyttä ja huomion kiinnittämistä yksityiskohtiin.

Myös äänimaailma on nostettu uudelle tasolle. Musiikki on tasokasta klassistyylistä orkesteri- ja pianomusiikkia. Enimmäkseen se on levollista mutta muuttuu välillä intensiivisemmäksi. Levollisuus sopii hyvin etsimisnäkymiin ja intensiivisyys paremmin tilanteisiin, joissa on tarinallista jännitystä. Paikat ovat saaneet yksilöllisiä äänimaisemia, mikä tuntui erityisen hienolta. Välillä Rosen ja hänen tyttäriensä äänet anelevat taustalla apua. Ääniefektit eivät minun pelikokemuksissani ylikorostuneet, mikä kertonee äänimaailman yhtenäisyydestä ja tasapainosta.

Mystery Case Files Return to Ravenhurst: Waterfall search
Yksi etsimisnäkymistä löytyvistä kohteista siirtyy tavaraluetteloon ja sille on käyttöä etsimisnäkymän ulkopuolisessa pelimaailmassa. Monin paikoin koin vaikeutta erottaa kohteita grafiikan tummuuden takia.

Audiovisuaalisesti Return to Ravenhurstin tuotantoarvot ovat siis olleet korkealla. Mutta entä pelillisesti sitten? Miten Return to Ravenhurst onnistuu seikkailupelinä, jossa on hidden object -näkymiä ja minipelejä?

Etsimispaikkojen metsästystä ja tavara-arpajaiset

Return to Ravenhurstissa etsimisnäkymät on sijoitettu paikkanäkymien sisään. Ne ovat rajattuja alueita huoneessa tai ulkoilmassa. Vihjeenä etsimisnäkymästä toimii animoitu tähtivälke. Kartanossa voi siis vaeltaa vapaasti, ja tiettynä hetkenä vain pari etsimisnäkymää on kerralla saatavilla. Yhdessä paikassa voi olla vain yksi etsimisnäkymä, ja kussakin etsimisnäkymässä vieraillaan kaksi kertaa, jos nyt oikein laskin.

Etsimisnäkymät ilmestyvät saataville satunnaisesti. Pelaajana en voinut tietää, mihin uusi etsimisnäkymä on ilmestynyt. Joskus jouduin kiertämään kartanoa kauankin löytääkseni uuden ilmestyneen etsimisnäkymän. Koetin keksiä, oliko ilmestyneen etsimispaikan ja pelitilanteen välillä jotain loogista yhteyttä, mutta en keksinyt sellaista.

Mystery Case Files Return to Ravenhurst: Creepy eye
Tavaraluettelo palvelee lähes yksinomaan jonkin avaamista, kuten oven tai kätkön. Tämä ei osoita mielikuvituksekasta tavaraluettelon käyttöä pelisuunnittelijalta vaan lähinnä mielikuvitusta sen osalta, minkä kaiken voi lukita. Return to Ravenhurstin käyttöliittymää, jossa on tavaraluettelo alhaalla keskellä, sen vasemmalla puolella päiväkirja ja oikealla vihjejärjestelmä, toisinnetaan häpeilemättä uudemmissa hidden object -peleissä.

Etsimisnäkymissä haetaan kohteita sanalistojen perusteella. Sanalistat sisältävät jonkin yksittäisen tavaran, joka tulee siirtymään pelaajan tavaraluetteloon automaattisesti, kun kaikki kohteet on löydetty. Ei siis riitä, että löytää sen tarvittavan tavaran, vaan pitää löytää paljon muutakin, jolle ei ole mitään käyttöä. Tämä toimintatapa on siirtynyt sellaisenaan myöhempiin hidden object -peleihin.

Etsimisnäkymien käyttö tavaraluettelon täyttämiseen on tietysti uusi ominaisuus pelisarjassa ja sinänsä mielenkiintoinen tapa sulauttaa etsimispeli ja seikkailupeli. Return to Ravenhurstin tavaraluettelo täydentyy lisäksi joillain irrallisina löytyvillä kohteilla, jotka on kätketty laajempaan näkymään, siis etsimisnäkymien ulkopuolelle. Myös tästä on tullut yleinen käytäntö hidden object -peleissä. Käytäntö on tietysti lainaa puhtaista seikkailupeleistä.

Mystery Case Files Return to Ravenhurst: Skeleton lock
Ovi aukeaa, jos pelaaja osaa käännellä luurangon raajat oikeisiin asentoihin. Tavat lukita ovat Return to Ravenhurstissa moninaiset ja siitä annan kunniaa, mutta oli häiritsevää tajuta, että monia näistä tavoista on kopioitu lähes suoraan muihin ja muiden pelistudioiden tekemiin hidden object -peleihin.

Miksi etsimisnäkymät palvelevat niin huonosti seikkailupeliä?

Pidän etsimisnäkymien käyttöä tavaraluettelon täydentämiseen ongelmallisena. Yksi ongelma on juuri edellä mainittu perusteeton ylimääräisten kohteiden haku, joka osoittaa, etteivät hidden object -peli ja seikkailupeli ole niin vain saumattomasti yhdistettävissä. Etsimisnäkymille tyypillistä on, että ne sisältävät mitä satunnaisimpia esineitä, joilla ei ole tekemistä tarinan kanssa eivätkä ne välttämättä sovi edes miljööseen. Seikkailupelaaja vaistomaisesti vastustaa tällaista "roskakasojen penkomista", koska se on niin teennäistä esteiden asettamista.

Toinen ongelma on etsimisnäkymien satunnaiselta tuntuva ilmestyminen. Etsimisnäkymien esineet eivät ole välittömästi näkyvillä ympäristössä ja niiden sisällöstä ei ole käytännössä edes mitään vihjettä, joten pelaaja ei voi mitenkään spekuloida sillä ennen sanalistan näkemistä. Vaikka pelaaja tietäisi, että hän tarvitsee vaikkapa vasaran, hän ei pysty päättelemään, mistä se löytyisi. Joko hänelle on annettu vasara jo aiemmin, kun hän ei vielä tiennyt tarvitsevansa sitä, tai sitten hänen on palattava tarkistamaan aiemmin vierailtuja paikkoja, josko niihin nyt olisi ilmestynyt vasaran sisältävä etsimisnäkymä – jälkimmäistä tapahtui minulle paljon Return to Ravenhurstissa. Jos pelaaja ei ole vielä vieraillut kaikissa mahdollisissa paikoissa, on tietysti mahdollista, että vasara piilee myös niissä, mutta tämä on luonnollisesti ookoo eikä seikkailupelaaja protestoi.

Mystery Case Files Return to Ravenhurst: Random search
Etsimisnäkymien sanalistat eivät ole minkään yhtenäisen teeman tai etsimispaikan mukaisia, vaan täysin satunnaisia. Tältä listalta mukaan tarttuu hakku (pickaxe), mikä on tylsän helppo arvata. Paljon mielenkiintoisempaa olisi, jos se olisi sen sijaan vaikkapa torakat (cockroaches).

Nyt on hyvä tietysti palauttaa mieleen, että puhtaissa seikkailupeleissäkin pelaaja tulee poimineeksi mukaan tavaroita ihan vain sen takia, että ne "irtoavat". Koskaanhan ei voi tietää, tarvitaanko niitä, mutta todennäköisesti tarvitaan. Olen pelannut muutamia seikkailupelejä, joissa tämä hullukurinen jemmailu estettiin. Pelaajalle näytettiin jokin esine ympäristössä ja sitä pystyi katsomaan tarkemmin, mutta sitä ei voinut poimia mukaan. Myöhemmin kävi kuitenkin ilmi, että juuri kyseistä esinettä tarvittaisiin, ja silloin ei auttanut muu kuin palata hakemaan sitä. Ja katso, nyt esineen pystyi ottamaan! Pelaajia tämä realistisempi ratkaisu on kuitenkin ärsyttänyt.

Ehkä hidden object -pelien ystävä kuitenkin sulattaa etsimisnäkymiin liittyvän epärealistisuuden ja epätaloudellisuuden. Sulattavathan pelaajat yleensäkin pelien mielivaltaiset säännöt mukisematta. Ehken minäkään sinänsä vastusta etsimispaikkojen käyttämistä tavaraluettelon täydentämiseen, sillä pidän etsimisnäkymistä ihan itsessään. Loppujen lopuksi vika on muualla.

Sarjatuotannon sieluttomuus

Olen palattava määrittelyyn "seikkailupelistä, jossa on hidden object -näkymiä ja minipelejä". Tämähän on juuri se muoto, jota hidden object -pelit ovat toistaneet poikkeamatta jo vuosikymmenen. Todettiinko formaatti Return to Ravenhurstin myötä niin toimivaksi, että vanhan pulmapeli-etsimispelin saattoi haudata saman tien eikä muita kehityssuuntia kannattanut edes miettiä? Ei muuta kuin liukuhihnatuotanto käyntiin! Näin tosiaan tuntuu käyneen.

Kun hidden object -pelejä tehdään liukuhihnaperiaatteella, tarkoittaa se pyrkimystä taloudelliseen maksimointiin. Mahdollisimman vähällä panostuksella tuotetaan mahdollisimman monta peliä. Tekijöiden ei tarvitse tuntea kutsumusta tuottaa juuri "se peli". Sovelletaan vain samaa hyväksi todettua kaavaa, sillä pyöräähän ei kannata keksiä uudelleen. Samat minipelit toistuvat, vain grafiikkaa vaihdetaan. Samat esineet päätyvät tavaraluetteloon ja niillä tehdään samankaltaisia asioita. Pelaajan etenemistä estellään lukkomekanismeilla, muuta ei kannata edes harkita; kätevimpiä ovat palapelimäisesti avautuvat järjestelmät, koska niihin saa ympättyä monta tavaraa yhteen vähimmällä mahdollisella keksimisellä ja grafiikanteolla.

Mystery Case Files Return to Ravenhurst: Rust remover
Tavaraluetteloa käytetään tuomalla se ensin esiin, valitsemalla sitten haluttu tavara ja viemällä se käyttökohteen päälle. Return to Ravenhurstissa ei tehdä tavaraluettelon sisäisiä yhdistämisiä, vaan tavaroita käytetään aina yksittäisinä ympäristöön. Ruosteenpoistoaine toimii ruosteisiin pultteihin, ja pultit poistetaan jakarilla. Tietysti. Työkalupakin ympärillä pyörivät tavaraluettelotehtävät ovat pelisuunnittelijalle niitä helpoimpia, mutta kysymys kuuluu, inspiroivatko ne pelaajaa.

Eikä kopioiminen ja köykäisyys rajoitu tähän, vaan ulottuu tarinaankin. Usein, jopa useimmiten hidden object -pelejä pelatessani olen ihmetellyt, heittävätkö käsikirjoittajat jotain tarinanoppaa kirjoittaessaan, koska tutun oloisia elementtejä yhdistellään kuin mitään sisäisesti johdonmukaista lankaa ei olisi olemassa. Näiltä peleiltä ikään kuin puuttuu sielu ja sisus ja kaikki on vain kuorta. Pelaajana syön hienon näköisen kermakakun, joka ei täytä vatsaa vaan aiheuttaa vain vatsanväänteitä.

Puhutteleva tarina tai arvokas tavaraluettelon käyttö ei ole tietenkään itsestään selvää edes indie-seikkailupelituotannoissa. Hyvä tarina vaatii vision ja onnistunut tavaraluettelo aivan erityistä ajattelutapaa. Tavaraluettelon käytöstä pitää tehdä pulmapelimäistä ja sen pitää sopia pelin tarinaan ja maailmaan aidosti. Pitää onnistua yllättämään ja haastamaan pelaaja. Jos jakoavaimet, ruuvimeisselit, kanget, vasarat, kirveet ja avaimet toistuvat pelistä toiseen ja niillä tehdään juuri niitä asioita, jotka pelaajalla ensimmäiseksi tulevat mieleen, ei voi puhua onnistuneesta pelisuunnittelusta. Voisin vaikka väittää, että pelkästään tavaraluetteloa katsomalla tietää, onko seikkailupeli kiinnostava.

Mystery Case Files Return to Ravenhurst: Wrench
Ensimmäinen tavara, jonka Return to Ravenhurstissa saa, on jakoavain. Onko tämä vitsi vai ihka ensimmäinen kerta hidden object -peleissä?

Puuttuva kartta

Kaipasin karttaa Return to Ravenhurstissa. Tuntui jopa oudolta, että sitä ei ollut, koska aiemmissa pelisarjan osissa kartta on oleellisessa osassa. Jonkinlaisen kartan olisi ainakin voinut sijoittaa dynaamisesti täydentyvään päiväkirjaan sillä selityksellä, että oma pelihahmo luonnostelee sitä löytäessään kartanosta yhä uusia kerrostumia.

Nykyaikaisemmissa hidden object -peleissä vihjeet sisältävä kartta on ihan vakiokalustoa. Pelaajan kannalta on erittäin ystävällistä, että kartta näyttää, missä paikoissa on toimintoja (kuten etsimisnäkymiä) saatavilla. Monissa peleissä kartta näyttää myös keräilyesineiden ja morphing objectsien saatavuuden. Ennen kaikkea kartta voi toimia oikotienä pelimaailman paikkojen välillä, minkä ansiosta pelaaja välttää työlään vaeltelun.

Mystery Case Files Return to Ravenhurst: Crossroads
Kolmen oven "risteys" haarautuu kolmelle eri suunnalle maanalaisissa osissa. Se toimii suunnistamisen kiintopisteenä. Kukin ovi sisältää oman pulmapelinsä, joiden ratkaisua viivytetään puuttuvien osien kautta.

Ravenhurstin kartanon alue on kohtuullisen laaja. Tarkkaa paikkojen määrää en tullut laskeneeksi. Ilman karttaa ja oikoteitä ja etsimisnäkymien satunnaisen ilmestymisen takia tulin kolunneeksi sen aika perusteellisesti. Välillä kävelin harhaan. Koen olevani vähän huono suunnistaja peleissä. Räikeimmin se tulee ilmi ensimmäisen persoonan 3D-grafiikassa. Mutta Return to Ravenhurst siis on 2D:tä, eikä pelaaja kävele paikkanäkymien sisällä tai niiden läpi.

Peli vilisee minipelejä mutta rikostietokone on pantu viralta

Return to Ravenhurst sisältää minipelejä. Nyt voidaan siis reippaasti käyttää minipelin käsitettä pelisarjassa ensimmäistä kertaa. Ravenhurstista tutut lukittujen ovien mekanistiset pulmat ovat läsnä, mutta niiden luonne on muuttunut yksinkertaisemmaksi. Return to Ravenhurstin ovet ovat todennäköisesti toimineet mallina myöhemmille hidden object -peleille; Ravenhurstissa ne olivat vielä liian erikoisia tullakseen kopioiduksi. Minusta tämä on tietysti harmi. Ravenhurstissa oli havaittavissa todellista luovuutta.

Mystery Case Files Return to Ravenhurst: Numbers puzzle
Jotkin minipelit muistuttavat Ravenhurstin ovimekanismeja, mutta yleisesti niiden luonne on suoraviivaisempi ja silti samalla haastavampi.

Minipelejä on sijoitettu myös sellaisinaan paikkanäkymiin. Jotkin niistä koin virkistäviksi, joskaan ei välttämättä helpoiksi. Mieleenpainuvia olivat reaktionopeuteen perustuvat tehtävät. Pidin niitä ensin jopa mahdottomina suorittaa, mutta pienen harjoittelun jälkeen aivojen ja hiirikäden yhteys nopeutui ja silmätkin liikkuivat vikkelämmin. Aikaan sidotut minipelit toivat vaihtelua tuudittaviin etsimisnäkymiin ja automaattivaihteella tapahtuvaan harhailuun.

Sorruin ohittamaan pulmia jonkin verran, koska en jaksanut ponnistella. Sanktio pulman ohittamisesta on 30 minuuttia lisää peliaikaa. Koin, ettei kokonaispeliajalla ollut kuitenkaan mitään todellista merkitystä. Se kerrotaan päiväkirjan ylämarginaalissa, ja pelin päävalikosta voi tarkastella top 10 -listaa, joka muodostuu peliaikojen perusteella. Ohittelin niin paljon, etten päässyt edes kymmenen parhaan joukkoon (oletuksena lista on täytetty dummy-tuloksilla), mikä tarkoittaa yli 10 tunnin peliaikaa. Uskon, että virkeällä asenteella Return to Ravenhurst on mahdollista pelata ohittelematta läpi 5–6 tunnissa.

Mystery Case Files: Return to Ravenhurst: Signs minigame
Muutamat minipeleistä on sidottu reaktionopeuteen. Pelaajalta vaaditaan nopeaa vaihtuvan näköinformaation käsittelyä. Nämä tehtävät pistivät minuun kuin nukkuvaan karhuun, sillä seesteinen taustamusiikki ja etsimisnäkymät tuudittavat stressittömään pelaamiseen.

Return to Ravenhurst on tunnelmaltaan levollinen peli. Se ottaa tai sille kannattaa antaa oma aikansa kiirehtimättä. Olen varma, että pulmapelit ovat kaikki ratkaistavissa ilman apuja, kun vain käyttää tarpeeksi aikaa niiden mekaniikan miettimiseen. Kunnon ohjeita tai vihjeitä pulmiin peli ei anna. Siihen on myytävänä erikseen strategiaopas.

Rikostietokone ei sisällä pulmatehtäviä, kuten se sisälsi Mystery Case Files -pelisarjan aiemmissa osissa. Koin rikostietokoneen typistyneeksi ja luonteensa menettäneeksi. Etsimisnäkymissä rikostietokoneen klikkaaminen näyttää alueen, jolta jokin sanalistalla jäljellä olevista kohteista löytyy. Toinen rikostietokoneen käyttötarkoitus on tavaraluettelon tavaroiden käyttöyhteyden näyttäminen, joka tapahtuu viemällä tavara rikostietokoneen päälle. Minulle tämä jälkimmäinen käyttötarkoitus oli turha, sillä tavaraluettelon tavarat ovat varsin yksiselitteisiä eikä ollut vaikeaa tunnistaa niiden käyttöyhteyttä.

Mystery Case Files Return to Ravenhurst: Film
Joidenkin pulmien ratkaisu on kätketty ovelasti ympäristöön, kuten tässä kirjahyllyarvoituksen ratkaisu filmin taustalle. Monivaiheisin ja mutkikkain pulma on sijoitettu pelin loppuun; sen vihjeet on sijoitettu eri puolille kartanoa.

Uudemmissa hidden object -peleissä on vihjejärjestelmä, joka näyttää, mihin paikkaan seuraavaksi kannattaa mennä. Tämä järjestelmä Return to Ravenhurstista puuttuu, mikä on omiaan lisäämään pelaajan harhailua pelimaailmassa. Mielestäni järjestelmän olisi voinut lisätä rikostietokoneen toimintaan tavaran käyttöyhteyden näyttämisen sijasta.

Vihjeiden saatavuutta on muutenkin rajoitettu Return to Ravenhurstissa. Rikostietokoneen "lataus" kuluu loppuun vain yhden vihjeen käyttämisestä, ja ottaa aikansa ennen kuin se on taas käyttökunnossa. Rikostietokone latautuu sekä peliajan kulumisen myötä että etsimisnäkymistä löydettyjen kohteiden vaikutuksesta.

Loppuarvio

Return to Ravenhurst näyttää ja kuulostaa hyvältä. Etsimisnäkymiä on paljon, joten peli tarjoaa taattua huvia etsimispelien ystävälle. Minipelit ovat moninaiset, mutta ne eivät vedä vertoja sarjan aiempien osien omituisuudelle. Yksityiskohtia pelissä on todella paljon, mikä saa sisällön tuntumaan laajalta. Seikkailupelinä se on vähän niin ja näin; tavaraluettelon käyttö ei ole loistokasta.

Vaikka sormeni osoittaa syyttävästi kohti Return to Ravenhurstia sarjatuotannon alullepanijana, uskon, että se vielä tehtiin vilpittömin mielin. Siinä oikeasti yritetään tehdä uniikki ja hieno peli, eikä tarinankerronnasta ole vielä tullut tyhjää höttöä. Mutta Return to Ravenhurst ei ole tarinallisesti erityisen vahva. Siinä on voimakas sepittelyn ja ylilyönnin maku, ja on vaikea sanoa, tarkoitettiinko se vakavasti otettavaksi.

Annan pelikokemukselleni kokonaisarvosanaksi 65 pistettä sadasta.

Mystery Case Files Return to Ravenhurst: Dalimar
Lopussa pelaaja kohtaa Charles Dalimarin silmästä silmään tai sen, mitä hänestä on jäljellä sielullisessa muodossaan. Agentti ei arkaile vetää Dalimaria ylläpitäviä letkuja irti, mutta Ravenhurstin taru on kaikkea muuta kuin lopussa.

Saatavuus

Return to Ravenhearst on saatavilla Windows-, macOS- ja iOS-käyttöjärjestelmille.

 Seuraa
    
 Peliarkisto
Mitä, kuka?

Julius Smed, old school -pelaaja Pohjois-Suomen pöheiköstä. Tarinaperustaisten videopelien kohtuukuluttaja, joka liehuttaa mielellään indie-lippua. Motto: Paras peli ei ole se joka pitää suurinta meteliä, vaan se joka puhuu sinulle.

Pidän myös toista blogia, joka keskittyy interaktiiviseen kirjallisuuteen ja sivuaa siten usein pelejä: Kirjallisen suunnistajan lokikirja

 Uusimpia lokikirjassa
Top-10

Blogin arvio asteikolla 100

  1. Valhalla and the Lord of Infinity (94)
  2. Neuromancer (92)
  3. Samorost 3 (90)
  4. The Secret of Monkey Island (88)
  5. This War of Mine (86)
  6. Technobabylon (84)
  7. Shadowrun Hong Kong (84)
  8. The Sexy Brutale (83)
  9. The Last Door – Collector's Edition (82)
  10. Always Sometimes Monsters (81)

KAIKKI PELIT

Arvion perusteet
Pistemäärä on annettu pelikokemukselle ja pelille kokonaisuutena: se ei ole pelin eri osa-alueiden yhteenlaskettu summa tai keskiarvo. Kaikki blogissa arvioidut pelit ovat pelaamisen arvoisia, muuten ne eivät olisi täällä.

Pelialustana
  • Lenovo Legion T5 26AMR5 - AMD Ryzen 5 5600G - NVIDIA GeForce RTX 3060 12 Gt - Windows 11
  • Apple Mac Mini M2 Pro - macOS Sonoma
  • Retro Games The A500 Mini
  • VICE-emulaattorit
  • Satunnaisemmin myös muut emulaattorit
5 minuutin online-pelejä
Shepherd
Aztec Challenge
Mingle
Suositeltu pelimusiikki