Black Mirror II: Reigning Evil (2009)

Black Mirror 2

Niin se aika rientää: kirjoitin Samoojassa sarjaksi kehkeytyneestä The Black Mirror -seikkailupelistä jo seitsemän vuotta sitten. En ole sitä unohtanut, koska jemmasin jossain vaiheessa jatko-osat 2 ja 3 totisena aikeenani pelata ne, mutta kun aloitin Black Mirror 2:n, se ei jotenkin sytyttänyt ja jäi sikseen. Nyt monen vuoden jälkeen palasin siihen uudelleen ja kannustin itseäni katsomaan tarinan loppuun asti – paino sanalla "tarinan". Aivan kuten sarjan ensimmäisessä osassa, tarina on sen vahvin ja mieleenpainuvin elementti. Black Mirror 2 myös petraa edeltäjäänsä nähden audiovisuaalisesti, pelillisesti ja käytettävyydeltään samalla, kun se huolehtii sukulaisuuden säilyttämisestä.

Koko juttu

Mystery Case Files: Escape from Ravenhurst Collector's Edition (2011)

Mystery Case Files: Escape from Ravenhurst Collector's Edition

Mystery Case Files -pelisarjan kahdeksannessa ja samalla Ravenhurst-sarjan kolmannessa osassa Escape from Ravenhurst oma agenttihahmo palaa Ravenhurstin kartanoon, vaikka se on palanut poroksi. Kartanon herra, vampyyrimäinen psykopaatti Charles Dalimar on yhä voimissaan. Emma, Rose ja tämän kaksostytöt 1800-luvun lopulta ovat yhä miehen vankina, ja nyt Dalimar pumppaa paranormaalia energiaa myös muista kyläläisistä. Nyt sarjassa otetaan kaikki irti Charles Dalimarin hulluudesta. Paikoin sekä grafiikan että tehtävänannon irvokkuus sai minut voimaan jopa huonosti, mikä täytyy tulkita onnistumiseksi pelisuunnittelussa ja -toteutuksessa. Escape from Ravenhurst on hidden object -peliksi erittäin korkeatasoinen. Etsimisnäkymät, joista haetaan kohteita sanalistojen mukaan, ovat nyt väistyneet päätehtävätyyppinä ja niiden paikan ovat ottaneet muuttuvat kohteet eli morphing objects. Nyt tästä kiehtovasta tehtävätyypistä saa nauttia oikein olan takaa. Peli esittelee myös aivan uuden etsimistehtävätyypin, jossa pitää löytää ympäristöistä vastinpari pienelle kuva-aiheelle.

Koko juttu

Fahrenheit: Indigo Prophecy Remastered (2015)

Fahrenheit: Indigo Prophecy Remastered

Quantic Dream -pelistudion 2005 ilmestyneestä elokuvallisesta toimintaseikkailusta Fahrenheit julkaistiin uusi paranneltu versio Fahrenheit: Indigo Prophecy Remastered vuonna 2015. Pelasin sen pöytäkoneversiota näppäimistö-hiiri-yhdistelmäohjauksella. Siinä on tuki myös peliohjaimille, ja pelistä on olemassa myös konsoliversiot. Tämä kulttimaineeseen yltänyt synkkätunnelmainen murhamysteeri onnistui järkyttämään ja puhuttelemaan minua, vaikka taistelin ja takeltelin turhautuneena ohjauksen kanssa. Tarinan imu oli kova, eikä peliä turhaan sanota yhdeksi sen käsikirjoittaja-ohjaajan David Cagen mestariteoksista.

Koko juttu

15 Days (2010)

15 Days

2010 ilmestynyt 15 Days -seikkailupeli kertoo eettisistä taidevarkaista. Kommuunissa asuva kolmikko murtautuu taidemuseoihin ja vie tilauksesta maalauksia kerätäkseen rahaa hyväntekeväisyyshankkeisiin. Moraalinen kysymyksenasettelu on alusta asti olemassa, ja se syvenee ja mutkistuu pelin edetessä vain lisää. Varmaankin juuri tästä syystä koin pelaajana loppuratkaisunkin epätyydyttäväksi. 15 Days ei ole saanut ylistäviä arvioita niin ilmestymisvuonnaan kuin myöhemminkään. Osa palautteesta on jopa murskaavaa, mutta halusin itse antaa pelille mahdollisuuden enkä kadu sitä.

Koko juttu

Space: 1999 (2008)

Space: 1999

Oric-tietokoneille tehty seikkailupeli Space 1999 perustuu samannimiseen TV-sarjaan 1970-luvulta. Suomessa sarja tunnetaan nimellä Avaruusasema Alfa. Oricit ovat kasibittisiä kotitietokoneita 1980-luvulta. Ne eivät olleet suosittuja Suomessa (liekö edes myynnissä), sillä täällä mentiin Commodoren tahtiin. Nykykoneille on saatavilla Oric-emulaattoriohjelmia, joilla kuka tahansa pääsee helposti retrokokemuksen makuun. Peli Space 1999 ei kuitenkaan ole peräisin 1980-luvulta, vaan se ilmestyi 2008. Kun näin pelin demovideon ensimmäistä kertaa, jouduin hurmioon. Isometrinen 3D-grafiikka teki vaikutuksen ja pelin ilme oli muutenkin sympaattinen. Se huokui sekä kunnianhimoa että rakkautta. Nyt nostettiin vanha Oric uudelle tasolle.

Koko juttu

Titanic: Adventure Out of Time (1996)

Titanic: Adventure Out of Time

1996 ilmestynyt Titanic: Adventure Out of Time ennakoi mukavasti seuraavan vuoden Titanic-menestyselokuvaa ja myi hyvin sen siivellä. Reilu viikko sitten, loppuvuodesta 2017 se ilmestyi nykyaikaisille Windows-tietokoneille – virallisesti, täytyy lisätä, sillä peliä on ollut saatavilla virheellisesti oletettuna abandonwarena. Tietoisuus laivan vääjäämättömästä uppoamisesta luo tähän seikkailupeliin erityisen jännitteen. Neliosainen päätehtävä, sivutehtävät ja lukuisat henkilöhahmot tekevät siitä melko kompleksisen, ja suunnistaminen pitkässä ja monikerroksisessa laivassa on haastavaa. Asetelmallisesti ja ajankohdaltaan se toi minulla heti mieleen The Last Expressin, enkä voinut olla vertaamatta näitä kahta peliä keskenään.

Koko juttu

Sanitarium (1998)

Sanitarium

1998 ilmestynyt Sanitarium on yksi erikoisimmista pelimatkoista, joita olen kokenut. Se on, jos ei nyt ihan kauhuklassikko, niin ainakin kulttimaineessa kaikessa outoudessaan. Valitettavasti aika ei tee sille enää oikeutta. Nykyvalossa pahiten kärsii pelin grafiikka ja äänimaailma. Tarinan kulku on kuitenkin yhä yllättävä ja sen tarjoama kokemus tuore.

Koko juttu

Lisää pelejä

 Seuraa
    
 Peliarkisto
Mitä, kuka?

Julius Smed, old school -pelaaja Pohjois-Suomen pöheiköstä. Tarinaperustaisten videopelien kohtuukuluttaja, joka liehuttaa mielellään indie-lippua. Motto: Paras peli ei ole se joka pitää suurinta meteliä, vaan se joka puhuu sinulle.

Pidän myös toista blogia, joka keskittyy interaktiiviseen kirjallisuuteen ja sivuaa siten usein pelejä: Kirjallisen suunnistajan lokikirja

 Uusimpia lokikirjassa
Top-10

Blogin arvio asteikolla 100

  1. Valhalla and the Lord of Infinity (94)
  2. Neuromancer (92)
  3. Samorost 3 (90)
  4. The Secret of Monkey Island (88)
  5. This War of Mine (86)
  6. Technobabylon (84)
  7. Shadowrun Hong Kong (84)
  8. The Sexy Brutale (83)
  9. The Last Door – Collector's Edition (82)
  10. Always Sometimes Monsters (81)

KAIKKI PELIT

Arvion perusteet
Pistemäärä on annettu pelikokemukselle ja pelille kokonaisuutena: se ei ole pelin eri osa-alueiden yhteenlaskettu summa tai keskiarvo. Kaikki blogissa arvioidut pelit ovat pelaamisen arvoisia, muuten ne eivät olisi täällä.

Pelialustana
  • Lenovo Legion T5 26AMR5 - AMD Ryzen 5 5600G - NVIDIA GeForce RTX 3060 12 Gt - Windows 11
  • Apple Mac Mini M2 Pro - macOS Sonoma
  • Retro Games The A500 Mini
  • VICE-emulaattorit
  • Satunnaisemmin myös muut emulaattorit
5 minuutin online-pelejä
Shepherd
Aztec Challenge
Mingle
Suositeltu pelimusiikki