Mystery Case Files: Rewind Collector's Edition (2018)

Mystery Case Files: Rewind Collector's Edition

En tiedä, miksi minulla meni näin kauan löytää Rewind, Mystery Case Files -pelisarjan 17. osa. En siis ole pelannut niitä mitenkään järjestyksessä, vaan jonkinlaisen vetovoiman mukaan. Ehkä pelin visuaalinen imago (mainoskuva) ei vedonnut eikä Big Fish Gamesin pelikuvauskaan paljasta, mistä oikeastaan on kyse, mutta pelin nimi ja pelaajat sen kyllä kertovat: se on matka muistoihin. Rewind on useammallakin tapaa taaksepäin kelaamista. Pelimekaniikaltaan se on yhdistelmä neljää ensimmäistä pelisarjan osaa eli juuri niitä puhtaita etsimispelejä ennen seikkailupelielementtien tunkeutumista sarjaan. Se myös kerää yhteen menneiden pelien hahmoja, ja pelaajan vanha vastustaja, Charles Dalimar, on jälleen kerran aiheena – tosin vain taustavaikuttajana, sillä pääosassa häärii Charlesin poika Victor. Victor on sössinyt aikakoneen säätöjen kanssa ja sekoittanut aikajanat. Pelaajan tehtävänä on palauttaa omilta aikajanoiltaan irti reväistyt hahmot takaisin. Hupsua kuin mikä, mutta minähän tykkäsin!

Koko juttu

It Came from the Desert (1989)

It Came From the Desert

Toimintaseikkailu It Came from the Desert vuodelta 1989 tarjoaa paitsi retrokokemuksen Amiga-peleistä myös aikamatkan 1950-luvun tieteiskauhujen maailmaan. Pieneen Lizard Breathin kaupunkiin Kaliforniassa jysähtää radioaktiivinen meteoriitti, joka saa paikalliset muurahaiset mutatoitumaan. Kraatteria tutkimaan tullut geologi, jota pelaaja ohjaa, tunnistaa vaaran, mutta häntä ei oteta todesta. Geologista kehkeytyykin varsinainen toimintasankari, jonka missiona on kerätä todisteita jättiläismuurahaisista ja taistella niitä vastaan. Pelissä on jännä tunnelma ja ainekset kulttiklassikoksi, mutta myös turhan kiire siitä nauttimiseen, sillä se on reaaliaikainen. It Came from the Desertiä voi pelata paitsi aidolla Amigalla ja emulaattoreilla myös nykyaikaisella Windows-koneella, sillä se sisältyy Cinemaware Anthology Collectioniin.

Koko juttu

The Descendant (2016)

The Descendant

2016 ilmestyneen dystooppisen seikkailun The Descendant piti olla minulle jonkinlainen sivunäytös kahden oikeasti mielenkiintoisen seikkailupelin välissä. Ajattelin, että pääsisin vähän vetämään henkeä ja poistamaan edellisen, ison vaikutuksen tehneen pelin mielestä. The Descendant ei kuitenkaan päästänyt aivan vähällä, sillä sen tarina elää konfliktista ja ihmisten välisistä ristiriidoista. Sen mittakaava on myös suuri, sillä kyse on koko ihmiskunnan selviytymisestä. Ydinsota on viimeistellyt ilmastonmuutoksen aloittaman tuhon, ja vain muutamat tuhannet ihmiset pelastetaan siltä tietoisesti vaivuttamalla heidät vuosisataiseen kryostaattiseen uneen. Tulevaisuuden maailma ei vaikuta kuitenkaan entistä paremmalta, sillä ihminen on aina ihmiselle susi. The Descendant on audiovisuaalisesti siisti ja pelillisesti kelvollinen yhteiskunnallinen mysteeri-trilleri, joka sai kulmani kurtistumaan.

Koko juttu

Morningstar: Descent to Deadrock (2015)

Morningstar: Descent to Deadrock

Alun perin ilmaisena flash-pelinä ilmestynyt Morningstar: Descent to Deadrock on lyhyt vanhoille point-and-click-peleille kumartava scifiseikkailu. Pelasin sen maksullista PC/Mac-versiota, joka on ilmestynyt 2015. Peli on saatavilla myös Android- ja iOS-laitteille. Morningstar: Descent to Deadrockissa voi kuulla kaikuja niin 1990-luvun alku- kuin loppupuoleltakin, ja ihan hyvällä tavalla. Grafiikka on 3D:tä, mutta ilman konkreettista oman hahmon liikuttamista ja pelinaikaisia animaatioita. Olin vähällä reputtaa Morningstar: Descent to Deadrockin Samoojasta, mutta tulin kuitenkin toisiin ajatuksiin, koska pienillä resursseilla tehdyksi peliksi se on ihan hyvin suunniteltu ja jotenkin sympaattinen.

Koko juttu

Space: 1999 (2008)

Space: 1999

Oric-tietokoneille tehty seikkailupeli Space 1999 perustuu samannimiseen TV-sarjaan 1970-luvulta. Suomessa sarja tunnetaan nimellä Avaruusasema Alfa. Oricit ovat kasibittisiä kotitietokoneita 1980-luvulta. Ne eivät olleet suosittuja Suomessa (liekö edes myynnissä), sillä täällä mentiin Commodoren tahtiin. Nykykoneille on saatavilla Oric-emulaattoriohjelmia, joilla kuka tahansa pääsee helposti retrokokemuksen makuun. Peli Space 1999 ei kuitenkaan ole peräisin 1980-luvulta, vaan se ilmestyi 2008. Kun näin pelin demovideon ensimmäistä kertaa, jouduin hurmioon. Isometrinen 3D-grafiikka teki vaikutuksen ja pelin ilme oli muutenkin sympaattinen. Se huokui sekä kunnianhimoa että rakkautta. Nyt nostettiin vanha Oric uudelle tasolle.

Koko juttu

Dead Synchronicity: Tomorrow Comes Today (2015)

Dead Synchronicity: Tomorrow Comes Today

Huhtikuussa 2015 ilmestynyt Dead Synchronicity: Tomorrow Comes Today on useampiosaiseksi kaavaillun seikkailupelisarjan ensimmäinen osa. Se sijoittuu dystooppiseen tulevaisuuteen tai ehkä pikemminkin vaihtoehtoiselle 2010-luvulle. Maailman yli on pyyhkäissyt niin sanottu "suuri aalto", jonka seurauksena on koettu luonnonmullistuksia ja muuta kummallista, kuten tuntemattomalla tavalla leviävä sairaus, joka saa kommunikoimaan kuolleiden kanssa. Peli kuvaa karulla tavalla sivistyksen jälkeistä maailmaa ja ihmisten tapoja reagoida järjestäytyneen siviiliyhteiskunnan romahtamiseen.

Koko juttu

DreamBreak (2016)

Dreambreak

Heinäkuun loppupuolella 2016 lmestynyt DreamBreak on dystopia tulevaisuuden Neuvostoliitosta, vaihtoehtoista historiaa siis. Se on venäläisen pelistudion tekemä, ja koin kiusausta tulkita sitä heijastukseksi nykypäivästä. 90-luvun alkupuolella ilmestynyt elokuvamainen tasohyppelypeli Flashback on sen ilmeinen inspiraation lähde. DreamBreak on saanut jokseenkin ristiriitaisia arvioita. Pelinä se on hieman raakile, mutta jos bugeja ei oteta huomioon, oma pelikokemukseni ei ollut ollenkaan huono.

Koko juttu

Shardlight (2016)

Shardlight

Viime tiistaina ilmestynyt Wadjet Eye Gamesin takuuvarma uutuustuotanto Shardlight on samaan aikaan klassinen ja moderni seikkailu. Klassinen, koska se on tehty AGS-pohjalle, ja moderni johtuen päähahmosta ja tietyistä juonenkäänteistä. Ensi alkuun jopa laahaavalta tuntunut tarina tiivistyi jännäriksi loppua kohti ja siinä ollaan perimmäisten elämän ja kuoleman kysymysten äärellä.

Koko juttu

Shadowrun: Hong Kong (2015)

Shadowrun Hong Kong

Shadowrun Returns -roolipelisarjan kolmas itsenäinen osa ilmestyi elokuun loppupuolella 2015. Se on vahvaa jatkoa edellisille osille. Tarina, ympäristö ja hahmot ovat uusia, ja hahmonhallintaan on tullut uusia elementtejä, mutta laajempi pelimaailma ja strateginen ulottuvuus ovat yhteisiä. Shadowrun Hong Kong on korkeimman luokan indiepeli, jos sitä sellaiseksi voi enää edes sanoa; se on hioutunut, kehittynyt ja laaja.

Koko juttu

The Silent Age (2015)

The Silent Age

The Silent Age on yksinkertainen ja tyylikäs seikkailupeli kaikilta osin, niin grafiikkansa, käyttöliittymänsä kuin mekaniikkansakin puolesta. Minua siinä kiinnosti erityisesti aikasiirtymään perustuva mekaniikka, joka tuo seikkailuun pulmapelin ulottuvuuden. Peli ilmestyi alun perin mobiililaitteille kahdessa osassa vuosina 2012 ja 2014 osoittautuen varsin suosituksi. Keväällä 2015 se kääntyi isommille ja ei-kosketusnäytöille Windows- ja Mac OS X -versioiden myötä.

Koko juttu

Lisää pelejä

 Seuraa
    
 Peliarkisto
Mitä, kuka?

Julius Smed, old school -pelaaja Pohjois-Suomen pöheiköstä. Tarinaperustaisten videopelien kohtuukuluttaja, joka liehuttaa mielellään indie-lippua. Motto: Paras peli ei ole se joka pitää suurinta meteliä, vaan se joka puhuu sinulle.

Pidän myös toista blogia, joka keskittyy interaktiiviseen kirjallisuuteen ja sivuaa siten usein pelejä: Kirjallisen suunnistajan lokikirja

 Uusimpia lokikirjassa
Top-10

Blogin arvio asteikolla 100

  1. Valhalla and the Lord of Infinity (94)
  2. Neuromancer (92)
  3. Samorost 3 (90)
  4. The Secret of Monkey Island (88)
  5. This War of Mine (86)
  6. Technobabylon (84)
  7. Shadowrun Hong Kong (84)
  8. The Sexy Brutale (83)
  9. The Last Door – Collector's Edition (82)
  10. Always Sometimes Monsters (81)

KAIKKI PELIT

Arvion perusteet
Pistemäärä on annettu pelikokemukselle ja pelille kokonaisuutena: se ei ole pelin eri osa-alueiden yhteenlaskettu summa tai keskiarvo. Kaikki blogissa arvioidut pelit ovat pelaamisen arvoisia, muuten ne eivät olisi täällä.

Pelialustana
  • Lenovo Legion T5 26AMR5 - AMD Ryzen 5 5600G - NVIDIA GeForce RTX 3060 12 Gt - Windows 11
  • Apple Mac Mini M2 Pro - macOS Sequoia
  • Retro Games The A500 Mini
  • VICE-emulaattorit
  • Satunnaisemmin myös muut emulaattorit
5 minuutin online-pelejä
Shepherd
Aztec Challenge
Mingle
Tiny Truck Racing
Suositeltu pelimusiikki