Mystery Case Files: Rewind Collector's Edition (2018)

Mystery Case Files: Rewind Collector's Edition

En tiedä, miksi minulla meni näin kauan löytää Rewind, Mystery Case Files -pelisarjan 17. osa. En siis ole pelannut niitä mitenkään järjestyksessä, vaan jonkinlaisen vetovoiman mukaan. Ehkä pelin visuaalinen imago (mainoskuva) ei vedonnut eikä Big Fish Gamesin pelikuvauskaan paljasta, mistä oikeastaan on kyse, mutta pelin nimi ja pelaajat sen kyllä kertovat: se on matka muistoihin. Rewind on useammallakin tapaa taaksepäin kelaamista. Pelimekaniikaltaan se on yhdistelmä neljää ensimmäistä pelisarjan osaa eli juuri niitä puhtaita etsimispelejä ennen seikkailupelielementtien tunkeutumista sarjaan. Se myös kerää yhteen menneiden pelien hahmoja, ja pelaajan vanha vastustaja, Charles Dalimar, on jälleen kerran aiheena – tosin vain taustavaikuttajana, sillä pääosassa häärii Charlesin poika Victor. Victor on sössinyt aikakoneen säätöjen kanssa ja sekoittanut aikajanat. Pelaajan tehtävänä on palauttaa omilta aikajanoiltaan irti reväistyt hahmot takaisin. Hupsua kuin mikä, mutta minähän tykkäsin!

Mystery Case Files -pelisarja sisältää tätä nykyä jo 27 osaa, joista viimeisin ilmestyy virallisesti marraskuussa 2024. Sarjan pelejä on vuorollaan tehnyt kaikkiaan neljä eri pelistudiota: alussa sarjan julkaisija Big Fish Gamesin oma sisäinen studio ja sittemmin Elephant Games, Eipix Entertainment ja GrandMA Studios. Rewind sijoittuu Eipixin aikaan. Eipix on serbialainen pelistudio, jolla on todella pitkä lista julkaisuja ja varsinkin etsimispelejä. Ehkä he eivät ole tunnettuja mistään erityisesti, mutta he ovat onnistuneet tavoittamaan ja säilyttämään suhteellisen korkean tason kasuaalipeleissä.

Mystery Case Files: Rewind Collector's Edition: Diary
Rewindissa on agentin päiväkirja, jossa pelin tapahtumat kerrotaan tarinallisessa muodossa. Se liittää pelin irralliset mekanistiset tehtävät merkitykselliseksi jatkumoksi.

Aikajanat solmussa

Rewind alkaa, kuten Mystery Case Files -pelin kuuluukin, kuningattaren toimeksiannolla. Agenttimme saa tehtäväkseen tutkia, mitä hämärää Victory-nimisessä hotellissa on tekeillä. Vastassa odottaa yhdeksän pelisarjassa aiemmin esiintynyttä hahmoa – ja Victor kymmenentenä. Vaikuttaa, että Victor on etsinyt isäänsä aikakoneen avulla, mutta se on vikaantunut ja katastrofaalisesti sekalainen valikoima sarjassa esiintyneitä hahmoja on kaappautunut hotellin nykyaikaan. Sekä Victor että agentti haluavat korjata tilanteen.

Mystery Case Files: Rewind Collector's Edition: Case 2
Rewindissa edetään tapaus kerrallaan. Agentti etsii hotellin huoneista aiemmissa sarjan osissa esiintyneitä henkilöitä ja tapauskansio täydentyy heidän tiedoillaan.

Jokaisella hahmolla on oma tapauskansio, jota agentti täydentää tutkimusten edetessä. Tapauskansiot toivat mieleen erityisesti pelisarjan ihka ensimmäisen osan, Huntsvillen, niin visuaalisesti, rakenteeltaan kuin tekstityyliltäänkin. Tutkimuksissaan agentti koluaa hotellin viisi kerrosta läpikotaisin, ja jokainen huone tai tila sisältää perinteisen etsimisnäkymän. Hotellin "kartta" on selvää lainausta Ravenhurstista. Peli vapauttaa uusia huoneita tutkittavaksi vähitellen ja satunnaisen tuntuisesti eri kerroksista samaan aikaan. Samoissa huoneissa vieraillaan parikin kertaa, minkä seurauksena oma pelitaito tuntuu kohenevan ja kohteet löytyvät nopeammin. Parhaimmillaan pääsin Rewindissa samankaltaiseen flow-tilaan kuin Madame Fatessa, ja napsin löydettäviä kohteita kuin automaatti. Rewind ei kuitenkaan palkitse nopeudesta samalla tavoin, vaikka siinä onkin aikaraja, jonka puitteissa kukin tapaus tulisi selvittää.

Mystery Case Files: Rewind Collector's Edition: Map
Hotellin "kartta" on samankaltainen kuin Ravenhurstissa: jokainen kerros esitetään omana yksinkertaisena pohjapiirroksenaan.

Etsimisnäkymiä ja pulmapelejä kahmalokaupalla

Suurin osa etsimisnäkymistä on perinteisiä sanalistaan perustuvia hakutehtäviä. Sanojen joukossa on aina muutama kätketty kohde, joiden paljastaminen vaatii näkymän manipulointia jollakin tapaa. Usein se tarkoittaa minipulmapelejä. Toinen, säästeliäästi käytetty etsimisnäkymätyyppi sisältää vain yhden kategorian kohteita tietyn lukumäärän verran. Pelissä on myös Prime Suspectista tuttuja vaikeutettuja etsimisnäkymiä, joissa käytetään taskulampun valokeilaa tai erityistä röntgenlinssiä. Lisäksi on kauttaaltaan animoituja etsimisnäkymiä, joissa löydettävät kohteet tulevat näkyviin ja katoavat vuorotellen. Yksittäiset muuttuvat kohteet eli morphing objects lisäävät haastetta kaikissa etsimisnäkymissä.

Mystery Case: Files Rewind Collector's Edition: Worldlist
Etsimisnäkymissä haetaan perinteisesti sanalistojen mukaan. Listalla punaisella olevat kohteet on kätketty näkymään tavalla tai toisella ja ne vaativat lähempää tutkimista ja näkymän manipulointia. Lisähaastetta tuovat myös muuttuvat kohteet eli morphing objects, joiden löytämistä tapausten ratkaiseminen ei edellytä.

Kun riittävän monta huonetta on tutkittu, agentti saa avaimen kaavakuvan. Pelisarjan vakiovarustetta eli rikostietokonetta, crime computeria, tarvitaan kaavakuvan purkamiseen. Tätä seuraava avaimen valmistaminen toimii mekaanisena pulmatehtävänä. Valmistunut avain sopii yhteen, vielä lukitun huoneen oveen, joka sekin toimii pulmatehtävänä. Nämä pulmatehtävät ovat monivaiheisia interaktiivisia näkymiä, jotka muistuttavat Charles Dalimarin vinksahtaneen nerokkaita lukkoja. Oviin sisältyy myös pieni lisätehtävä etsittävän sulakkeen muodossa.

Mystery Case Files: Rewind Collector's Edition: Lock mechanism
Ovimekanismit ovat epämiellyttävän kiehtovia sovelluksia lukon avaamisesta. Ne sisältävät useita peräkkäisiä pulmatehtäviä.

Vasta ovitehtävän ratkaistuaan agentti löytää etsittävän pelihahmon. Tästä pelihahmon omasta etsimisnäkymästä löytyvä, hahmolle kuuluva esine syötetään edelleen rikostietokoneelle, joka tuottaa kolmannen pulmatehtävän. Nämä pulmatehtävät ovat helppoja kuvapalikkatehtäviä. Vasta tämän jälkeen tapauskansio täydentyy ja edetään seuraavaan tapaukseen. Aikaa kunkin tapauksen ratkaisuun on 20 tai 30 minuuttia.

Mystery Case Files: Rewind Collector's Edition: Puzzle
Palikkatehtävät olivat minulle helppoa silmänruokaa.

Rewindissa on lisäksi kaksi muutakin pulmatehtävätyyppiä: muistipeli ja ns. osumispeli, jossa pitää yksinkertaisesti klikata liikkuvia kohteita. Nämä pulmatehtävät edustavat jonkinlaisia satunnaisia aika-anomalioita.

Kaikki hotellissa vankina olevat, agentin löytämät hahmot kerääntyvät hotellin ruokasaliin. Ruokasalissa he saavat päähänsä kypärän, joka kytkeytyy aikakoneeseen. Kypärän kytkennät edustavat vielä yhtä pulmatehtävää.

Mystery Case Files: Rewind Collector's Edition: Time machine
Victor on sijoittanut aikakoneensa ruokasaliin ja pelihahmojen on määrä tuottaa aikakoneen tarvitsema energia ja samalla siirtyä takaisin omalle aikajanalleen.

Vaikeustaso, collector's editionin lisämausteet ja multimedia

Pelin alussa valitaan vaikeustaso: rento aikarajaton pelimuoto, normaali aikarajoitettu pelimuoto tai itse muokattu pelimuoto. Koin Rewindin helpoksi, tosin olen aika huono pulmatehtävissä ja kiusaus skipata niitä oli suuri. Per tapaus on käytettävissä viisi vihjettä, ja pulmatehtävät voi ohittaa kokonaan kilauttamalla auttavaan puhelimeen. Collector's edition, jota pelasin, sisältää myös oppaan. Kaiken kaikkiaan käytin läpipeluuseen kuutisen tuntia.

Muita collector's editionin lisiä ovat bonusluku, jossa kerätään Charles Dalimarin sirpaleet eri aikajanoilta talteen, mahdollisuus pelata etsimisnäkymiä ja pulmapelejä yksittäin sekä nauttia pelin musiikista, kuvituksesta ja videoista erikseen.

Mystery Case Files: Rewind Collector's Edition: Extras
Standard -ja collector's editionit ovat olleet yleinen käytäntö Big Fish Gamesin etsimispeleissä jo pitkään. Versioilla on selkeä hintaero, mutta yleensä pelaajat myös pitävät enemmän collector's editioneista. Lisäarvoa ekstrat kyllä tuovat.

Pelin grafiikka on osin kierrätettyä, mutta minua se ei häirinnyt, onhan koko pelin teemana juuri taaksepäin kelaaminen. Animaatiota olisi mielestäni saanut olla hahmoissa enemmän. Nyt he poseeraavat etsimisnäkymissä oudon staattisina ja tuntuivat elottomilta. Hahmot ovat kuitenkin ääninäyteltyjä. Pidin Rewindin äänimaailmasta: aution pahaenteisestä mutta rauhoittavasta taustamusiikista, etsimisnäkymien ambient-äänistä ja eri ääniefekteistä, ääninäyttelystä myös.

Loppuarvio

Rewind palaa Mystery Case Files -pelisarjan juurille, juuri niihin puhtaisiin etsimispeleihin ajalta ennen seikkailupelielementtien soveltamista. Se yhdistää sarjan neljän ensimmäisen pelin mekaniikat nykyaikaisemmaksi kokonaisuudeksi. Tavallaan se on retroa parhaimmillaan. Pulmapelien kimputtaminen tapausten välille toimi käytännössä, mutta miettiessäni pelin kulkua jälkeenpäin jouduin hämmennyksiin. Ovien avaaminen ja tapausten päättäminen on kovin monivaiheista ja rikostietokonettakin käytetään oudontuntuisesti kahteen eri tarkoitukseen. Tuntuu, että Rewindissa on yritetty vain ympätä mahdollisimman paljon pulmapelejä pakettiin eikä niinkään suunnitella yhtenäistä pelikokemusta. Sekamelskasta selvitään kuitenkin kunnialla. Kaiken kaikkiaan Rewind täyttää tarkoituksen, jonka sille annoin: se on kepeä ja helppo etsimispulmapeli, joka ei herätä sen kummempia ajatuksia. Annan pelikokemukselleni kokonaisarvosanaksi 60 pistettä sadasta.

Mystery Case Files: Rewind Collector's Edition: Key
Rikostietokonetta käytetään pelissä kahtalaiseen tarkoitukseen monien erilaisten pulmapelien tuottamiseksi.

Saatavuus

Mystery Case Files: Rewind ja Rewind Collector's Edition ovat saatavilla Windows- ja macOS-tietokoneille. Big Fish Games tarjoaa tapansa mukaan tunnin ilmaista kokeiluaikaa.

 Seuraa
    
 Peliarkisto
Mitä, kuka?

Julius Smed, old school -pelaaja Pohjois-Suomen pöheiköstä. Tarinaperustaisten videopelien kohtuukuluttaja, joka liehuttaa mielellään indie-lippua. Motto: Paras peli ei ole se joka pitää suurinta meteliä, vaan se joka puhuu sinulle.

Pidän myös toista blogia, joka keskittyy interaktiiviseen kirjallisuuteen ja sivuaa siten usein pelejä: Kirjallisen suunnistajan lokikirja

 Uusimpia lokikirjassa
Top-10

Blogin arvio asteikolla 100

  1. Valhalla and the Lord of Infinity (94)
  2. Neuromancer (92)
  3. Samorost 3 (90)
  4. The Secret of Monkey Island (88)
  5. This War of Mine (86)
  6. Technobabylon (84)
  7. Shadowrun Hong Kong (84)
  8. The Sexy Brutale (83)
  9. The Last Door – Collector's Edition (82)
  10. Always Sometimes Monsters (81)

KAIKKI PELIT

Arvion perusteet
Pistemäärä on annettu pelikokemukselle ja pelille kokonaisuutena: se ei ole pelin eri osa-alueiden yhteenlaskettu summa tai keskiarvo. Kaikki blogissa arvioidut pelit ovat pelaamisen arvoisia, muuten ne eivät olisi täällä.

Pelialustana
  • Lenovo Legion T5 26AMR5 - AMD Ryzen 5 5600G - NVIDIA GeForce RTX 3060 12 Gt - Windows 11
  • Apple Mac Mini M2 Pro - macOS Sequoia
  • Retro Games The A500 Mini
  • VICE-emulaattorit
  • Satunnaisemmin myös muut emulaattorit
5 minuutin online-pelejä
Shepherd
Aztec Challenge
Mingle
Tiny Truck Racing
Suositeltu pelimusiikki