Enclosure 3-D (2022)

Leisure Suit Larryn vanavedessä sain muistuman 2004 ilmestyneestä graafisesta tekstiseikkailupelistä Enclosure, jossa käytetään samaa Sierran AGI-pelimoottoria kuin alkuperäisessä Larry ykkösessä. 2022 Enclosureen ilmestyi päivitys, jossa pikselit on muutettu vokseleiksi, ja tuloksena on eräänlaista retro-3D:tä. Vaikutus ei ole suuren suuri, mutta kuitenkin selvästi havaittava. Grafiikka ikään kuin irtoaa alustastaan eikä ole niin latteaa; esimerkiksi minun silmääni pelihahmot näyttivät lego-ukoilta pikseliukkojen asemesta. Enclosure on rakkaudella tehty harrastus- tai faniprojekti, ja se on saatavilla ilmaiseksi. Minä viehätyin alun perin sen asetelmasta, jossa huijari-meediopariskunta saa kutsun arktiselle asemalle, jossa kummittelee.
Enclosuresta vastaa hollantilainen kahden kaveruksen Femo Duo Entertainment, jolta on ilmestynyt epäkaupallisesti kourallinen muitakin pelejä. Vokselipäivityksen tarjoaa Mausimus, joka on tehnyt Retro VoXel graphics frameworkin, RVX:n. Alkuperäisen Enclosuren ja Enclosure 3-D:n välillä voi vaihtaa lennossa pelin aikana painamalla F2-funtionäppäintä. Inspiraationa Enclosurelle ovat toimineet paitsi varhaiset Sierran pelit, myös 1980-luvun kauhuelokuvat. Huomasin ilokseni, että Enclosure 3-D on tullut saataville myös Steamin kautta.
Huijarit asiantuntijoina
Pelin päähenkilöt Mike Goodman ja Sarah Parker yrittävät hankkia elantoaan kyseenalaisella tavalla: he tarjoavat lavastettua meediopalvelua asiakkaille, jotka kaipaavat yhteyttä kuolleisiin läheisiinsä. Varsinaisesti rahoiksi he eivät ole tällä tavoin lyöneet. Eräänä päivänä asiakastapaaminen menee pahasti pieleen ja pariskunta paljastuu huijareiksi. Miken valittaessa baarissa huonoa rahatilannetta varakas perijä William Mayfield tekee tarjouksen, josta on mahdoton kieltäytyä. Pariskunta saisi 10 000 dollarin palkkion, jos he liittyisivät Grönlantiin matkaavaan tutkijajoukkoon. Tarinan mukaan Williamin isä yritti porata öljyä Grönlannissa mutta joutui jättämään homman sikseen, koska asemalla alkoi tapahtua aavemaisen kummia ja kauheita. William haluaa ottaa selvää, onko kummittelussa jotain perää ja siksi kokoaa asiantuntevaa ryhmää mukaansa. Hah, hyvältä siis kuulostaa!

Paljon puhetta muuttuvassa ympäristössä
Mike ja Sarah liittyvät kymmenhenkiseen joukkoon, johon kuuluu sekä paranormaalin tuntijoita että tieteilijöitä. Minulla oli näiden kymmenen henkilön muistamisessa ja tunnistamisessa hieman vaikeuksia, mutta pelissä on avulias toiminto, jolla voi listata aina sillä hetkellä huoneessa olevat henkilöt. Tutustuminen henkilöihin on tarinan kannalta hyvin tärkeää, ja henkilöitä pitää myös jututtaa toistuvasti tarinan edistämiseksi. Toistuva tarkoittaa paitsi useita erillisiä kertoja, myös samaan keskusteluun sisältyviä repliikkejä, joita pitää lypsää "talk to" -käskyllä monta kertaa peräkkäin. Tähän on niin ikään olemassa avulias toiminto, joka toistaa edellisen käskyn eikä sitä tarvitse kirjoittaa uudelleen. Pelaaja ohjaa Mikeä, ja Sarah on vain yksi henkilö muiden joukossa, tosin henkisesti tärkeä sellainen.

Paitsi puhuminen, pelissä on tärkeää myös paikkojen tutkiminen. Sitä ei voi tehdä liian huolellisesti. Arktisella öljynporausasemalla on yli 20 huonetta ja ulkotilojakin yli 10. Peli ei kuitenkaan tarjoa mukana kulkevaa karttaa, minkä olisin mielellään ottanut vastaan. Aseman kartan voi ainoastaan löytää erään käytävän seinältä. Pelin grafiikka on karkeaa pikseligrafiikkaa, vaikkakin 3D-versiossa vokseleiksi muutettua. Ison resoluution näytölle skaalattuna kaikki tosiaan näyttää isolta ja karkealta. Pidin kuitenkin grafiikasta. Henkilöt pystyi erottamaan tosistaan, ja eri huoneet ja ulkotilat toivat paljonkin vaihtelua. Jouduin kävelemään paljon. Päänsisäinen karttani ei ollut kovin tarkka, ja jouduin tarkastamaan aina uudelleen huoneen ovelta, mikä tai kenen huone se oli.

Tarina etenee päivä kerrallaan. Päiviä on kaikkiaan neljä, ja ne alkavat aina Miken heräämisestä. Käytännössä sitä seuraa aseman uudelleen tutkiminen: mikä on muuttunut ja missä kukakin henkilö nyt on. Muutokset laukaisevat tehtäviä Mikelle ja antavat johtolankoja. Mike myös saa vähitellen tietää lisää eri henkilöiden taustoista. Asemalla tapahtuvat muutokset luovat jännityksen tuntua, ja tunnelma yltyy vähitellen kauhuksi.

Tarina on minusta hyvin elokuvamainen käänteineen ja dramaattisine, toiminnantäyteisine loppuineen. Ajatus amerikkalaisesta öljynporausasemasta Grönlannissa ja siellä riehuvasta räyhähengestä tuntuu kummallisen ajankohtaiselta nyt, kun Yhdysvaltojen presidentti Trump havittelee saarta. Peli sivuaa aihetta inuiittien oikeudesta omaan maahansa.
Pelissä on hauskoja ja hätkähdyttäviäkin animaatioita, ja välianimaatiot tarjosivat myös eri tavoin leikattua kuvaa. Arktisella asemalla on aavemainen, sopivasti häiritsevä äänimaailma. Alussa ja tärkeissä kohdissa on käytetty musiikkia.

Tarkkaavaisuutta ja tarkkuutta vaaditaan
Vaikka Enclosure perustuu oleellisesti vapaalle vaeltelulle, siinä on myös muutamia varsinaisia, reaaliaikaisia toimintakohtauksia. Ne tuottivat minulle yllättäviä ajoittamiseen ja grafiikkaan liittyviä ongelmia. Yksikin virheaskel saattoi tarkoittaa kuolemaa. Mike voi tosiaan kuolla pelissä, joten pelitilannetta kannattaa tallentaa tiiviisti.
Enclosure 3-D tarjosi minulle ajanvietettä vajaan viisituntisen. Tavaraluetteloon liittyvät pulmatehtävät eivät olleet vaikeita, mutta tavaroiden tunnistaminen ympäristöstä tuotti joitain ongelmia. Siksi sanon kokemuksesta, että paikat kannattaa tutkia huolella ja uudelleen joka päivä.

Tekstiparseri on yksinkertainen. Käskyt ovat enimmäkseen kaksisanaisia ja verbit tekstiseikkailuissa yleistä kauraa kuten look, use, take, read ja talk.
Peli tarjoaa vihjeitä erikoisten väliintulojen kautta joko pelin tekijöiltä tai viittauksella erääseen menneiden aikojen peliin.
Maksimipistemäärä avaa pelin lisäaineiston, joka sisältää kulissien takaisia kohtauksia. Niistä voi saada vielä mukavat lisänaurut.

Loppuarvio
Enclosure 3-D on pieni helmi, jollaisia on aina mukava löytää joltain pieneltä purolta sivussa valtavirran melskeestä. Peli on rakennettu Sierran jo muinaiselle pelialustalle, mutta se tekee nykyaikaisella tavalla kunniaa 1980-luvulle. Mausimuksen vokselipäivitys on hienovarainen. Tarina on sijoitettu vaivihkaa muuttuvaan pelimaailmaan hyvin. Siinä on realismin ja reaaliaikaisuuden tuntua, vaikka pelaaja säätääkin itse etenemisensä vauhdin. Tämä pieni parodinen kauhutrilleri saa pelikokemuksena minulta kokonaisarvosanaksi 67 pistettä sadasta.

Saatavuus
Enclosure 3-D on saatavilla Windows-, macOS- ja Linux-tietokoneille esimerkiksi Itch.iosta tai Steamistä.
Seuraa
Peliarkisto
Mitä, kuka?
Julius Smed, old school -pelaaja Pohjois-Suomen pöheiköstä. Tarinaperustaisten videopelien kohtuukuluttaja, joka liehuttaa mielellään indie-lippua. Motto: Paras peli ei ole se joka pitää suurinta meteliä, vaan se joka puhuu sinulle.
Pidän myös toista blogia, joka keskittyy interaktiiviseen kirjallisuuteen ja sivuaa siten usein pelejä: Kirjallisen suunnistajan lokikirja
Uusimpia lokikirjassa
Top-10
Blogin arvio asteikolla 100
- Valhalla and the Lord of Infinity (94)
- Neuromancer (92)
- Samorost 3 (90)
- The Secret of Monkey Island (88)
- This War of Mine (86)
- Technobabylon (84)
- Shadowrun Hong Kong (84)
- The Sexy Brutale (83)
- The Last Door – Collector's Edition (82)
- Always Sometimes Monsters (81)
Arvion perusteet
Pistemäärä on annettu pelikokemukselle ja pelille kokonaisuutena: se ei ole pelin eri osa-alueiden yhteenlaskettu summa tai keskiarvo. Kaikki blogissa arvioidut pelit ovat pelaamisen arvoisia, muuten ne eivät olisi täällä.
Pelialustana
- Lenovo Legion T5 26AMR5 - AMD Ryzen 5 5600G - NVIDIA GeForce RTX 3060 12 Gt - Windows 11
- Apple Mac Mini M2 Pro - macOS Sequoia
- Retro Games The A500 Mini
- VICE-emulaattorit
- Satunnaisemmin myös muut emulaattorit