Victorian Mysteries: The Yellow Room (2012)

Victorian Mysteries: The Yellow Room

Victorian Mysteries -pelitrilogian kolmas ja viimeinen osa, The Yellow Room, ilmestyi 2012. Se muistuttaa jo paljon nykyaikaisia hidden object -pelejä, joissa etsimisnäkymät ovat tehneet tilaa seikkailupelimäisille tavaraluettelotehtäville ja pulmapelejä edustaville minitehtäville. Peli perustuu Gaston Leroux'n 1907 ilmestyneeseen suljetun huoneen arvoitukseen Le mystère de la chambre jaune (suomeksi Keltaisen huoneen salaisuus). The Yellow Room onnistuu alkuperäisen tarinan kertomisessa edeltäjiään paremmin. Pelaaja toimii mestarisalapoliisi Rouletabillen avustajana, Sainclairina, joka on myös kirjan kertoja.

The Yellow Roomin tekemisestä vastaa Freeze Tag -pelistudio, ja pääsuunnittelijana on toiminut Craig Holland. Ranskalaisen Gaston Leroux'n (1868–1927) luoma toimittaja-salapoliisi Joseph Rouletabille seikkailee kaikkiaan yhdeksässä kirjassa, ja Keltaisen huoneen salaisuutta arvostetaan dekkarina hyvin korkealle, yhdeksi kaikkein parhaimmista suljetun huoneen arvoituksista. Rouletabillen lisäksi Leroux tunnetaan Oopperan kummituksesta.

The Yellow Room: Characters
Joseph Rouletabille on tarinan keskushahmo, nerokas nuori toimittaja ja amatöörisalapoliisi. Koin hänet hieman tinttimäiseksi. Pelissä Sainclairin roolina on avustaa keräämällä, ts. valokuvaamalla johtolankoja ja todisteita – myös sillä aikaa, kun Rouletabille katoaa tekemään omia tutkimuksiaan Pariisissa ja Yhdysvalloissa asti. He toistavat dekkareiden klassista kaksikkoasetelmaa.

Mestarisalapoliisi ja hänen apurinsa

The Yellow Roomin mysteeri koskee Mathilde Stangersonia, professorin kolmikymppistä tytärtä, jonka kimppuun on hyökätty. Rikos on tapahtunut tutkimuslaboratorion yhteydessä olevassa sisältä käsin lukitussa huoneessa, jonka ikkunan edessäkin on kalterit. Yöllä huoneesta kuultiin Mathilden huuto "Murhaaja!" ja aseen laukaus, ja nainen löydettiin pökertyneenä ja loukkaantuneena lattialta. Hyökkääjää ei kuitenkaan näkynyt missään, eikä kukaan ollut nähnyt kenenkään muun kuin Mathilden menevän huoneeseen tai kenenkään poistuvan siitä.

The Yellow Room:Yellow Room
Se kuuluisa keltainen huone. Välkehdintä ja suurennuslasi paljastaa seinällä olevan taulun etsimisnäkymäksi. Myöhemmin pukeutumispöydällä on minipeli: kirjeen kokoaminen. Muistikirjaan (Journal vasemmassa alanurkassa) kertyy materiaalia Sainclairin ottamien kuvien perusteella. Lukemalla muistikirjaa voi varmistaa, että pysyy jalalla tarinan kulusta ja siitä, kuka kukin on.

Nuori toimittaja Joseph Rouletabille lähetetään paikalle raportoimaan ja ilmiselvästi myös ratkaisemaan tapaus, sillä hänet tunnetaan jo terävänä salapoliisina. Mukanaan hänellä on ystävä Sainclair – kirjan mukaan asianajaja mutta pelin perusteella vain joutilas valokuvaaja.

Junamatkalla Pariisista Sainte-Genevieveen, missä Stangersonien kotilinna Glandier sijaitsee, joku ampuu kohti Sainclairia ja alkaa hidastettu ja toivoton takaa-ajo: ampuja pääsee pakoon. Perillä uhkailu jatkuu. Joku ei todellakaan halua, että Rouletabille tutkisi tapausta. Sainclair löytää toistuvasti viestejä, joissa heidän henkeään uhataan, jos he eivät väisty. Rouletabille ei tietenkään ole luovuttamassa vaan haluaa paljastaa totuuden.

The Yellow Room: Photograph
Sainclairin osana on ottaa valokuvia johtolangoista. Yhtenä mahdollisena hyökkääjänä pidetään Glandierin legendaarista petoa, joka näyttää jättäneen kyntensä puunrunkoon. Kun kuvattava kohde tai tilanne tulee eteen, osoitin muuttuu kameraksi kuvan päällä.

Tarinassa Rouletabillen kilpailija ja antagonisti on kuuluisa poliisietsivä Frédéric Larsan, joka tutkii samaa rikostapausta. Pyysin ChatGPT:ltä yhteenvetoa kirjan juonesta, ja se kertoi Larsanin olevan hypnotisoija ja esitti siihen liittyvän juonenkäänteen, jossa Mathilde hypnoosissa väittää hyökkääjän olevan oma isänsä. Kun huomautin, että eikö Larsan ole etsivä, ChatGPT pahoitteli satuiluaan ja vahvisti hänen tosiaankin olevan etsivä. Selvisi myös, että Mathilde kyllä hypnotisoitiin, mutta hän ei syyttänyt isäänsä.

The Yellow Room: Larsan
Pöyhkeä etsivä Larsan esittää rajuja syytöksiä, jotka Rouletabille torjuu. The Yellow Roomin välianimaatioissa henkilöt ovat aidosti animoituja, hieman sumeasti ja yksinkertaisesti tosin, mutta se on kehitystä sarjan edellisiin osiin nähden.

Pelin alue käsittää 8 paikkaa Sainte-Genevievessä ja linnan läheisyydessä. Kussakin paikassa on kaksi tai useampia tiloja sekä sisällä että ulkona. Kirjassa esiintyy salaisia käytäviä ja maanalaisia tunneleita, joita pelissä ei ole. Se on aika iso puute, koska Rouletabille paljastaa, että hyökkääjä on käyttänyt salareittejä liikkuakseen huomaamattomasti ja päästäkseen pakoon. Pelissä ei myöskään puida tapausta oikeudessa, vaan Larsan ja Rouletabille kertovat omat teoriansa paikan päällä Glandierin linnan mailla.

The Yellow Room: Hidden Object
Etsimisnäkymistä haetaan kohteita sanalistojen perusteella. Sanalistalla näkyy kellertävällä kirjasimella Token. Se tarkoittaa kätkettyä kohdetta, jota ei voi välittömästi nähdä tai poimia kuvasta. The Yellow Roomissa on vain muutamia sellaisia, mutta ne edustavat uuden sukupolven vuorovaikutteisuutta hidden object -peleissä.

Pelaaja liikkuu ympäristöissä seikkailupelien tapaan keräten tavaraa ja käyttäen sitä. Samalla hän ottaa valokuvia todisteista ja tapahtumapaikoilta; myös sivusta kuunteleminen kuuluu hänen kykyihinsä. Sainclairin muistikirja muistuttaa sarjan edellisen pelin, Woman in Whiten muistikirjaa. Siinä on tarinallisten otteiden lisäksi henkilökuvat ja kerätyt todisteet.

The Yellow Roomissa on kaksi karttatyyppiä: paikkakunta ja kiinteistö. Paikkakuntakartta näyttää 8 pääpaikkaa, ja kiinteistökartta taas näyttää tilat, jotka sisältyvät kuhunkin pääpaikkaan. Kiinteistökartat näyttävät avuliaasti myös etsimisnäkymien ja todisteiden sijainnin sekä sen, onko ne hoidettu. Paikkakuntakartta ei toimi pikaoikoteinä, kuten uudemmissa hidden object -peleissä, vaan paikan nimen napauttaminen avaa siihen kuuluvan kiinteistökartan.

The Yellow Room: Map
The Yellow Room sijoittuu Sainte-Genevieveen ja Glandierin linnaan.
The Yellow Room: Map and Tasks
Kiinteistökartta ja tehtävälista edustavat peliohjeita.

Pelissä on yksityiskohtaisia etsimisnäkymiä, ja esineitä kuten kirjeen palasia on myös kätketty ympäristönäkymiin. Etsimisnäkymistä saa palkkioksi tavaraa. Etsimisnäkymät tuntuivat minusta aika peruskauralta. Ei niissä mitään vikaa ollut. Minipelit ovat erilaisia lukkomekanismeja ja kirjepalapelejä. Minipelit eivät tarjonneet suurta haastetta, mutta minusta ne vaihtelivat aika mukavasti ja pidin muutamista.

Pelissä voi valita casual- tai expert-moodin. Casualissa etsimisnäkymien vihjekello latautuu nopeammin ja minipelien ohitusmahdollisuus tulee saataville nopeammin. Lisäksi etsimisnäkymät on korostettu tähtituikkeella ympäristössä.

Käytin läpipeluuseen vajaan kolmituntisen. Näin ollen kaikki trilogian pelit ovat lyhykäisiä.

The Yellow Room: Minigame
Pidin muutamista minipeleistä. Minipelit voi halutessaan ohittaa, kun yläreunassa näkyvä sininen palkki on värjäytynyt keltaiseksi. Kysymysmerkki-napin takaa saa peliohjeet.

Modernin kynnyksellä

Grafiikka on kypsempää kuin Woman in Whitessa. Välianimaatioissa on jopa aidosti liikettä, esimerkiksi henkilöiden suut liikkuvat näiden puhuessa. Välianimaatiot ovat kuitenkin hieman sumeita. Kokonaisvaikutelma on silti varsin moderni, eikä peli jää kauheasti jälkeen uudemmista hidden object -peleistä.

Hahmot ovat ääninäyteltyjä. He puhuvat englantia ranskalaisaksentilla. Minulla ei ollut mitään ääniä vastaan. Jäin kaipaamaan Mathilden haastattelua/kuulustelua, mutta hän oli koko pelin ajan vuoteen omana.

The Yellow Room: Mathilde
Mathilde pötköttää huoneessaan koko pelin ajan, ja häntä pääsee vilkaisemaan vain yhdessä vaiheessa peliä. Häntä ei ole mahdollista jututtaa. Huoneeseen tullessa eteeni avautui kummallisen pysähtynyt näkymä: hahmot ovat jähmettyneet paikalleen. The Yellow Roomissa ei ole animaatioita ympäristöissä (eikä etsimisnäkymissä), vaan ainoastaan ei-vuorovaikutteisissa välianimaatioissa ja minipeleissä.

Pelissä on äänimaisemia, mutta en kiinnittänyt niihin juuri mitään huomiota. Ehkä äänimaisemat ovat pelin tekijöille menetetty mahdollisuus.

Musiikki oli vaikuttavaa ja nautin siitä. Se on Pjotr Tšaikovskilta. Vaihtelusta ei kuitenkaan voi puhua. Etsimisnäkymien taustalla soi aina sama sävellys, ja paikkakohtaisia sävelmiä havaitsin vain kaksi. Minusta se on harmi, sillä Tšaikovskilta löytyisi varmasti lisää sopivaa musiikkia. Mutta koska pidin musiikista niin paljon, sen toistuminen ei oikeastaan haitannut. Se tuntui pelissä yllättävän modernilta.

The Yellow Room: Evidence
The Yellow Roomin tarina on kokoelma vaihtelevia todisteita, jotka muodostavat risteävien tapausten verkoston. Mathilden murhayritys ei ole ainut rikos. Oikeita ruumiitakin löytyy. Tapahtuu peittelyä, lavastusta ja uhkailua.

Loppuarvio

Kuten sarjan aiemmat osat, The Yellow Roomkaan ei tavoita alkuperäiskirjan kompleksisuutta. Rajausta on tehty sekä tapahtumapaikkojen että juonen suhteen. Peli ei mielestäni paljasta hyökkääjän motiiveja kokonaisuudessaan, sillä professori Stangersonin vallankumouksellinen optiikan alan tutkimus ei nouse merkittävään osaan. Pelin perusteella en tajuaisi sitä osaksi motiivia lainkaan. Pääpiirteissään linnan tapahtumat kuitenkin piirtyivät esiin ja henkilöihin liittyvät koukerot välittyivät. Koin olevani kärryillä, vaikka räpsinkin pelkkiä valokuvia Rouletabillen tehdessä varsinaisen salapoliisintyön.

Victorian Mysteries -pelitrilogiassa tapahtuu selvästi kehitystä, mutta se osoitti jälleen, etten pidä hidden object -pelien kehityssuunnasta. Siksi vanhassa on vara parempi. Annan pelikokemukselleni The Yellow Roomista kokonaisarvosanaksi 50 pistettä sadasta. Se on kaksi pistettä vähemmän kuin trilogian ensimmäiselle, The Moonstonelle. Trilogia lepää vahvasti kirjojen päällä, mutta tuntuu, että salapoliisiotteen löytäminen peleihin on jäänyt kokeilun asteelle. Pelaajaa ei todella osallisteta rikoksen ratkaisuun, vaan hän jää aina sivustakatsojaksi.

The Yellow Room: Inventory
Pelin tavaraluettelo palvelee sekä ympäristössä sellaisenaan olevia seikkailupelimäisiä tehtäviä että minipelejä. Muistaakseni kaikki minipelit vaativat jonkin tai useamman "avainesineen", puuttuvan palasen, jolla ne sai "käyntiin". The Yellow Roomissa on vivahdus fantasiaa, joka tuntui virkistävältä muutoin realistisessa pelimaailmassa.

Saatavuus

Victorian Mysteries: The Yellow Room on saatavilla Windows- ja macOS-tietokoneille sekä iPadille ja iPhonelle. Voin vahvistaa toimivuuden vain Windowsilla. Koska Freeze Tag ei enää päivitä edes pelin Steam-versiota, se, kuten sarjan kaksi muutakin peliä, ovat vaarassa päätyä pelaajien tavoittamattomiin. Jos pelillä on käynnistysongelmia Windows 10:llä tai Windows 11:llä, Microsoft Visual C++ Redistributable X86:n asentaminen voi auttaa. Pelin kotisivu näyttää ohjaavan Big Fish Gamesin verkkokauppaan, ja Big Fish Gamesin kautta on ainakin mahdollista kokeilla pelejä ilmaiseksi ja näin testata toimivuutta.

 Seuraa
    
 Peliarkisto
Mitä, kuka?

Julius Smed, old school -pelaaja Pohjois-Suomen pöheiköstä. Tarinaperustaisten videopelien kohtuukuluttaja, joka liehuttaa mielellään indie-lippua. Motto: Paras peli ei ole se joka pitää suurinta meteliä, vaan se joka puhuu sinulle.

Pidän myös toista blogia, joka keskittyy interaktiiviseen kirjallisuuteen ja sivuaa siten usein pelejä: Kirjallisen suunnistajan lokikirja

 Uusimpia lokikirjassa
Top-10

Blogin arvio asteikolla 100

  1. Valhalla and the Lord of Infinity (94)
  2. Neuromancer (92)
  3. Samorost 3 (90)
  4. The Secret of Monkey Island (88)
  5. This War of Mine (86)
  6. Technobabylon (84)
  7. Shadowrun Hong Kong (84)
  8. The Sexy Brutale (83)
  9. The Last Door – Collector's Edition (82)
  10. Always Sometimes Monsters (81)

KAIKKI PELIT

Arvion perusteet
Pistemäärä on annettu pelikokemukselle ja pelille kokonaisuutena: se ei ole pelin eri osa-alueiden yhteenlaskettu summa tai keskiarvo. Kaikki blogissa arvioidut pelit ovat pelaamisen arvoisia, muuten ne eivät olisi täällä.

Pelialustana
  • Lenovo Legion T5 26AMR5 - AMD Ryzen 5 5600G - NVIDIA GeForce RTX 3060 12 Gt - Windows 11
  • Apple Mac Mini M2 Pro - macOS Sonoma
  • Retro Games The A500 Mini
  • VICE-emulaattorit
  • Satunnaisemmin myös muut emulaattorit
5 minuutin online-pelejä
Shepherd
Aztec Challenge
Mingle
Suositeltu pelimusiikki