Hero of the Kingdom II (2015)
2015 ilmestynyt seikkailu-roolipeli Hero of the Kingdom II jatkaa sarjan pari vuotta aiemmin ilmestyneen ykkösosan jalanjäljissä. Aloitin sen pelaamiseen pikapuoliin ykkösosan läpipeluun jälkeen ja totesin pelin imun yhtä hyväksi, jos ei paremmaksikin. Kakkososassa kartta laajenee merille ja maan alle, ja grafiikka on noussut pykälää korkeammalle tasolle vaihtelevampine ympäristöineen ja henkilöpotretteineen. Mutta kaikki, mikä on hyväksi todettu, on säilytetty: luonnonantimien silmitön keruu, etsimistehtävät ja useat sivujuonet pääjuonen lisäksi. Tätä fantasiamaailman kolkkaa piinaavat merirosvot, jotka kaappailevat neitoja rannoilta, mukaan lukien oman hahmon pikkusisar. Hänen pelastamisekseen käännetään jokainen kivi, ja valtakunnan sankariksi päädytään siinä ohessa ikään kuin vahingossa – romanttisen kohtalonoikun kautta.
Hero of the Kingdom -pelisarjasta vastaa pieni slovakialainen pelistudio Lonely Troops. Toinen perustajaveljeksistä, Jaroslav Kurčík vastaa ohjelmoinnista ja toinen, Tomáš Kurčík puolestaan grafiikasta. Pelisuunnittelijaa tai käsikirjoittajaa ei mainita creditseissä, ja musiikki on koottu Opuzz-musiikkikirjastosta. Resursseihin nähden Hero of the Kingdom II on onnistunut vallan mainiosti.
Metsästäjä-keräilijän paluu
Pelisarjan kakkososa sijoittuu selvästi samaan maailmaan kuin ensimmäinen osa, mutta jonnekin sen toiselle laidalle ja pelaaja asettuu uuden hahmon housuihin. Tarinan mukaan veli ja sisar ovat menettäneet kodin maanjäristyksessä ja hakevat turvaa pienestä kalastajakylästä. He löytävät kodin erään vanhan miehen luota, mutta eräänä päivänä pikkusisko katoaa merirosvojen matkaan. Rakas sisar on pelastettava, ja pelaajan ohjaama veli lähtee ajamaan roistoja takaa.
Pääjuoni seuraa tätä matkaa merirosvojen ja siskon löytämiseksi, mutta matka ei ole suora vaan varsin monipolvinen. Tiedon hankinnan ohessa oma hahmo muun muassa siivoaa kaupungin katakombit zombeista ja rakentaa oman purjelaivan. Fantasiamaailman asukkailla on paljon pyydettävää pelihahmolta, ja maineen ja palkkion toivossa tehtäviin on tartuttava. Pelisarja tuntuu tulleen entistä tietoisemmaksi asukkaiden hävyttömyydestä ja nyt oma vilpitön hahmo tulee jopa jymäytetyksi. Uutta pelisarjassa ovat munkkikerjäläiset, joiden auttamisesta saa palkkioksi pelkkää mainetta.
Luonnonvarojen keruu on pelissä pääosassa kuten sarjan ensimmäisessäkin osassa. Osa luonnonvaroista ja keruun tavoista on samoja grafiikka myöten, mutta uuttakin on tullut. Maisemagrafiikka on ainakin asteen monipuolisempaa ja aivan uutta ovat henkilöpotretit, jotka tulevat näkyviin henkilön puhuessa. Grafiikka on pientä, muttei liian pientä vaan minusta oikein viehättävää. Etsimistehtävät voivat koskea yhtä hyvin yksittäistä esinettä, kuten hukkaan joutunutta huivia, kuin sarjaa useita esineitä, kuten ajopuita lautan rakentamiseksi.
Hero of the Kingdom II:n kartta on laajempi kuin ykkösosan. Se levittyy useammalle kuin yhdelle arkille, ja erityistä uutta ovat maanalaiset ja kallion sisäiset alueet. Pistäydytäänpä pelissä kirkon ja vankilan sisälläkin, mikä sai huomion kiinnittymään siihen, että pelissä ollaan todella pääasiassa ulkotiloissa, myös kaupanteon hetkillä. Pelin kohokohta on selvästi purjelaivan rakentaminen, ja se tietää matkailua merellä. Varsinaisesta purjehtimisesta ei voi kuitenkaan puhua, sillä pelaaja ei ohjaa laivaa vaan vain valitsee sen määränpään. Mutta noin mielensisäisesti suolaiset merituulet puhaltelivat päässä ja kala haisi satamissa. Pelin äänimaisemat luovat onnistuneesti paikkakohtaisia tunnelmia.
Valitin sarjan ensimmäisen osan kaupankäynnin ollen sekavaa. Nyt olin paremmin jalalla, mutta se ei johtunut mistään muutoksista itse pelissä vaan ihan vain omasta oppimisesta. Nyt kiinnitin huomiota siihen, miten hajallaan eri kauppiaat ovat. Myyjiä ja ostajia on todella paljon ja kullakin on oma tuotevalikoimansa – joskus ne ovat kyllä päällekkäisiä. Päädyin valitettavan usein käymään kauppiaita läpi yhä uudelleen, koska en muistanut, kuka oli kiinnostunut juuri tietystä tuotteesta tai keneltä sitä sai. Koin rahan hankinnan tässä kakkososassa hieman haastavammaksi kuin ykkösosassa. Yksi pelin saavutuksista on 3000:n kultakolikon kerääminen, enkä totta puhuen päässyt lähellekään sitä. Kun olin päätarinan loppupuolella ja valmis tavoittelemaan "puuttuvaa" omaisuutta, luonnonvarat olivat ehtyneet ja muutkin rahahanat olivat tyrehtyneet.
Käytin läpipeluuseen noin kuusi tuntia, joka on tunnin enemmän kuin ensimmäiseen osaan. Vaikea peli ei ole, mutta itselleen voi asettaa lisää haastetta kaikkien 48:n saavutuksen keräämisestä.
Loppuarvio
Hero of the Kingdom II on kuin Hero of the Kindom Plus. Silmänruokaa on tullut lisää, ja tarinakin tuntuu himpun verran kypsemmältä. Oma hahmo on reipas nuorimies kuten aiemminkin. Hän ei kaihda vaivannäköä, ja pelaajana koin koukuttavaa nautintoa kerätessäni, metsästäessäni, kalastaessani ja etsiessäni. Pelin tarina on uskomaton hyvässä mielessä. Se on kunnon pikku seikkailu, jossa tarvitaan miekan lisäksi velhon taikavoimia maailmaa uhkaavan päädemonin nujertamiseksi. Kokonaisarvosanaksi pelikokemukselleni annan 73 pistettä sadasta. Ykkösosan arvio on ilmestynyt Samoojassa aiemmin.
Saatavuus
Hero of the Kingdom II on saatavilla Windows-, macOS- ja Linux-käyttöjärjestelmille ainakin Steamistä ja GOG.comista. Itse sain koko pelitrilogian polkuhintaan eurolla Fanaticalilta.
Seuraa
Peliarkisto
Mitä, kuka?
Julius Smed, old school -pelaaja Pohjois-Suomen pöheiköstä. Tarinaperustaisten videopelien kohtuukuluttaja, joka liehuttaa mielellään indie-lippua. Motto: Paras peli ei ole se joka pitää suurinta meteliä, vaan se joka puhuu sinulle.
Pidän myös toista blogia, joka keskittyy interaktiiviseen kirjallisuuteen ja sivuaa siten usein pelejä: Kirjallisen suunnistajan lokikirja
Uusimpia lokikirjassa
Top-10
Blogin arvio asteikolla 100
- Valhalla and the Lord of Infinity (94)
- Neuromancer (92)
- Samorost 3 (90)
- The Secret of Monkey Island (88)
- This War of Mine (86)
- Technobabylon (84)
- Shadowrun Hong Kong (84)
- The Sexy Brutale (83)
- The Last Door – Collector's Edition (82)
- Always Sometimes Monsters (81)
Arvion perusteet
Pistemäärä on annettu pelikokemukselle ja pelille kokonaisuutena: se ei ole pelin eri osa-alueiden yhteenlaskettu summa tai keskiarvo. Kaikki blogissa arvioidut pelit ovat pelaamisen arvoisia, muuten ne eivät olisi täällä.
Pelialustana
- Lenovo Legion T5 26AMR5 - AMD Ryzen 5 5600G - NVIDIA GeForce RTX 3060 12 Gt - Windows 11
- Apple Mac Mini M2 Pro - macOS Sequoia
- Retro Games The A500 Mini
- VICE-emulaattorit
- Satunnaisemmin myös muut emulaattorit