Chinatown Detective Agency (2022)

Chinatown Detective Agency

Tämän vuoden huhtikuussa ilmestynyt Chinatown Detective Agency on lähitulevaisuuden Singaporeen sijoittuva pulmapeli-seikkailu. Siinä suhataan metrolla ympäri kaupunkia ja välillä lennetään maailmalle. Pelaajan ohjaama hahmo, nuori Amira Dharma on entinen Interpolin poliisi, joka on ryhtynyt yksityisetsiväksi. Hänen päätyönkuvansa muodostuu tiedonhausta ja erilaisista arvoituksista, jotka laajentuvat pelin ulkopuolelle internetiin. Vaikka Amiran todellisuus ja hänen ratkomansa tapaukset murhista korruptioon kertovat karua tarinaa, on peli kuitenkin lämminhenkinen, sillä Amira löytää oman tukiryhmän. Chinatown Detective Agencyllä on heikkoutensa ja epätäydellisyytensä, mutta pelikokemukseni oli sujuva ja pidin pelin ideasta paljonkin.

Chinatown Detective Agencyn on tehnyt General Interactive Co., jonka perustaja Mark Fillon vastaa sen pääsuunnittelusta. Studio aloitti toimintansa Singaporessa 2016, ja ennen Chinatown Detective Agencyä siltä on ilmestynyt viininviljelyä simuloiva Terroir. Chinatown Detective Agency oli kehityksen alla viisi vuotta. 2020 siitä julkaistiin demo, jonka myötä käynnistettiin onnistunut Kickstarter-kampanja. Pelillä on kaksi kustantajaa, kiinalainen WhisperGames ja amerikkalainen Humble Games.

Chinatown Detective Agency: office
Amira toimistossaan, johon palataan tuon tuosta tapausten aikana ja välissä. Toimistossa käy vieraita ja siellä Amira voi lukea tietokoneella olevaa sähköpostiaan. Muuten hän kommunikoi etänä ranteessa olevalla puhelimellaan. Hänelle soitetaan, hän voi soittaa, ja puhelimeen tulee tekstiviestejä. Pelaaja ei voi ohjata sähköpostittelua eikä viestittelyä, mutta puhelimella soittaminen on hänen vallassaan.

Kova kuori mutta lämmin sydän

Minulla Chinatown Detective Agency toi vahvasti mieleen menneiden vuosien opetuspelin Where in the World Is Carmen Sandiego?. Kun luin myöhemmin siitä lisää, sain tuntemukselleni vahvistuksen, sillä kyseisen pelin sanotaan tosiaan toimineen inspiraation lähteenä. Mark Dillon kertoo tykästyneensä aikoinaan Where in the World Is Carmen Sandiegon? deluxe-versioon vuodelta 1992. Verrattuna esikuvaansa Chinatown Detective Agency on kuitenkin huomattavan kehittynyt ja siinä on kypsä dekkari- ja kyberpunktarina.

Where in the World Is Carmen Sandiego Deluxe Edition 1992
Where in the World Is Carmen Sandiegon? ysäriversio paistaa Chinatown Detective Agencyn taustalla, mutta kaikilla tasoillaan se on edeltäjäänsä kehittyneempi.

Chinatown Detective Agency on raikas mukaelma kovaksikeitetystä dekkarista. Yksityisetsivä Amira Darma on yksinäinen soturi korruptoituneessa yhteiskunnassa, mutta raitis ja vähemmän kyyninen nuori nainen. Automatisointi on synnyttänyt työttömyyttä ja valvonnasta on tullut entistäkin kovempaa, vaikka minusta kyllä tuntui, että valtio on menettämässä otteensa. Julkisen elämän taustalla häärii salaperäinen verkosto tai verkostoja, jotka ovat poliisia paremmin selvillä asioista ja ohjailevat tapahtumia. Myös tekoälyn kehitys on mennyt eteenpäin, ja itse asiassa Amiran pääkeissi koskee nimenomaan villiintynyttä tekoälyä.

Pelin alussa oleva prologi, jossa mies lenkkeilee kaupungilla ja tulee odottamatta droonin tappamaksi, ennakoi Amiran suurinta tapausta. Lenkkeilyn taustalla paasaava ääni kertoo eräänlaista vinksahtanutta luomistarinaa, jossa roolit on jaettu uudelleen. Tarina ammentaa kenties suurimmasta tekoälyä koskevasta uhkakuvasta, jossa se saa tietoisuuden ja ryhtyy eliminoimaan ihmisiä. Tekeekö tämä sitten pelistä kliseisen? Ei mielestäni tai ainakaan se ei haitannut minua. Juonikuvio on ihan pätevä, ja toiminta ja pulmatehtävät on sovitettu siihen hyvin.

Chinatown Detective Agency: Lucas
Yksi Amiran asiakkaista on uskonnollisen imperiumin vastahakoinen perijä. Lucas pitää isänsä perustamaa herätysliikettä suurena huijauksena ja haluaa palauttaa tämän miljoonilla hankkimat aarteet sinne, mistä ne ovat peräisin. Ilmeisesti herätysliikkeet ovat Singaporessa isokin juttu.

Chinatown Detective Agency on haarautuva, mikä lisää motivaatiota pelata se uudelleen. Amiran nimittäin on valittava pelin alkupuolella, ketä asiakasta hän alkaa palvella täysipäiväisesti. Tarjokkaita on kolme. Oletan, että nämä eri polut tarjoavat valikoiman erilaisia tehtäviä mutta päättyvät lopulta samaan pääkeissiin. Ensimmäinen läpipeluuni kesti noin kuusi tuntia. Yksittäiset tapaukset olivat noin 30 minuuttia pitkiä. Jos tutkii kaikki kolme polkua ja lukee kaiken vapaavalintaisen tekstisisällön, saa varmasti kulumaan yli kymmenen tuntia.

Oppia ikä kaikki

Työssään Amira joutuu tekemisiin likaisten ja vaarallisten asioiden kanssa. Murhiltakaan ei vältytä, ja Amira itsekin joutuu käyttämään asetta – siis ihan konkreettisesti pelimekaniikkana. Mutta mikään ammuskelupeli Chinatown Detective Agency ei ole. Ytimeltään se on pulmapeli, jonka tehtävät edellyttävät tiedonhakua.

Tyypillinen kuvio on, että Amira saa johtolangan tai todistuskappaleen, joka on tavalla tai toisella kryptattu. Kyse voi olla esimerkiksi salakirjoituksesta tai muinaiskielestä. Pelin alussa piti tunnistaa, mistä vanhat postimerkit olivat lähtöisin; vihjeenä toimi kuva-aihe ja palanen leimaa, jossa näkyi muutama kirjain kaupungin nimestä. Myöhemmin eteeni tuli muun muassa egyptiläisiin jumaluuksiin tutustuminen.

Chinatown Detective Agency: fibonacci spiral
Pulmatehtävien ratkaisut vaativat sekä omaa päättelyä että tiedonhakua. Peli ei anna aina suoria vihjeitä tiedonhakuun, vaan pelaajalla on oltava omasta takaa joitain pohjatietoja tai edes aavistus, jotta hän osaisi hakea oikealta suunnalta.

Oikeat vastaukset on mahdollista tietää tai päätellä ilman hakukoneen käyttöä, mutta itse jouduin vähintään tarkistamaan ratkaisuni internetistä. Pelissä on myös sisäänrakennettu vihjepankki/läpipeluuohje: kirjastovirkailija. Kirjastovirkailija on parhaimpia sisäisiä läpipeluuohjeita, joita olen peleissä kohdannut. Pelin heikko kohta on kuitenkin juuri tiedonhaku. Useammin kuin kerran hakukone antoi hakusanojeni vastineeksi ohjeen itse peliin. Se ei tietenkään ole ollut tekijöiden tarkoituksena. Minusta tuntui, että pelatakseen rehellisesti olisi pitänyt vältellä näitä pelaajien antamia ohjeita kuin miinoja.

Joistakuista pelin pulmatehtävät saattavat tuntua liian koulumaisilta, kuin läksyjen tekemiseltä, mutta omista koulu- ja opiskeluvuosistani on jo kulunut niin kauan, etten häiriintynyt siitä. Päinvastoin ihailin kekseliäisyyttä, jolla tiedonhaku on saatu maisemoitua osaksi peliä. Tehtävät eivät tuntuneet keinotekoisilta. Minun on tunnustettava, että pidin jopa karkeasta Where in the World Is Carmen Sandiegosta?, joten lienen opetuspeleille ylipäänsä otollista maaperää.

Chinatown Detective Agency: secret message
Joissain pulmatehtävissä ei vaadita tiedonhakua verkosta, vaan kaikki on niin sanotusti pelaajan edessä. Tässä tosin vastaus voi vaatia tarkistamisen internetistä. Kun antaa oikean vastauksen, tarina nytkähtää eteenpäin. Tämä salattu viesti sisältää tapaamispaikan ja ajan.

Chinatown Detective Agencyn tietopitoisuus ei rajoitu pulmatehtäviin, vaan se esittelee myös Singaporen kaupunginosia, joista on saatavilla pieni infopaketti. Infopaketissa listataan todellisia historiallisia käännekohtia, mutta jatketaan niitä kuvitteelliseen lähitulevaisuuteen. Singaporen kaupunginosien lisäksi pelaajan saatavilla on 24 kaupunkia eri puolilla maailmaa. Yhden läpipeluun aikana en tosin tullut vierailleeksi niissä kaikissa. Kuten Singaporen kaupunginosista, myös maailman kaupungeista on infopaketit. Kaupungin sisällä liikutaan metrolla ja maailmalle matkustetaan lentokoneella.

Chinatown Detective Agency: gate hack
Yksi pelissä esiintyvistä pulmatehtävätyypeistä on muistipeli. Se edustaa hakkerointia esimerkiksi suljetun portin avaamiseksi. Muistipelissä ei ole kovin montaa korttia, mutta minusta se oli ihan näppärä ja näppärästi peliin sijoitettu.

Puolivillainen elämänsimulaatio

Chinatown Detective Agency pyrkii myös olemaan jonkinlainen elämänsimulaatio. Siinä on jatkuva ajankulku ja rahavarat.

Jotkin tehtävät ja tapaamiset vaativat aikataulun noudattamista, ja myöhästyminen on mahdollista. Myös lennot kulkevat aikataulujen mukaan. Myöhästyin yhdeltä lennolta pelin alussa, mutta sen jälkeen aikataulut eivät tuottaneet sanottavia ongelmia. Pikemminkin minua piinasi odottaminen. Pelissä on erityinen odota-toiminto, joka hyppää ajassa pikavauhtia eteenpäin ja toimii tunnin tarkkuudella. Jouduin käyttämään sitä paljon. Sinänsä tämä ajan edistäminen toimii omana pulmatehtävänään yhteen- tai vähennyslaskun muodossa. Kun hain tietoa internetistä, keskeytin pelin ajankulun varmuuden vuoksi poistumalla päävalikkoon. Vaikka ajankulku on joidenkin tapahtumien ja toimintojen kannalta kriittinen tekijä, se ei kuitenkaan toimi kokonaisuuden kannalta kovin realistisesti. Esimerkiksi Amiran ei tarvitse koskaan levätä ja jotkut paikat ovat auki kellonajasta riippumatta.

Chinatown Detective Agency: Horus
Chinatown Detective Agencyssä on lennonvarausjärjestelmä. Lennot maksavat aina saman verran riippumatta esimerkiksi siitä, miten pitkä matka on. Oleellista pelaajan kannalta on paitsi oikeaan kaupunkiin matkustaminen myös matkan ajankohta. Lähtöselvityksessä on kolmen tunnin aikaikkuna.

Amira joutuu maksamaan vuokraa toimistotilastaan ja ostamaan lentoliput. Hän myös maksaa palkkion kirjastovirkailijalle tämän avusta sekä palkkaa avustajalleen hieman myöhemmin pelissä. Rahan lähteenä luonnollisesti toimivat toimeksiannot, joita hän saa yksityisetsivänä. En joutunut rahan kanssa tiukille, vaan se riitti helposti kuluihin. Rahaliikenne tuntuukin minusta turhalta pelimekaniikalta. Vuokran maksaminen tosin piti hyväksyä erikseen ja ehkä laskulla olisi ollut eräpäivä – en kuitenkaan kokeillut tahallista viivyttelyä.

Chinatown Detective Agency: map
Pelissä matkustetaan paljon metrolla Singaporen eri kaupunginosien välillä.

Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua... jotain halpaa ja keskeneräistä

Pelin grafiikka on sekoitus karkeaa pikseligrafiikkaa varsinaisessa pelimaailmassa, hieman vähemmän karkeaa pikseligrafiikkaa käyttöliittymäelementeissä ja tekstityksissä ja "normaalia" digigrafiikkaa henkilöpotreteissa. Henkilöpotretit olivat minusta kivoja katsoa, mutta pelimaailman pikseligrafiikasta en oikein tiedä. Sen karkeus tuntui vähän siltä, että on yritetty peitellä tai päästä halvemmalla. Erilaisia paikkoja ja kaupunkinäkymiä on kyllä paljon, joten lukumäärässä ei ole yritetty pihistellä. Pidin myös pelimaailman yksityiskohdista, vaikka niitä ei olisi ollut paljon, sekä värityksestä.

Chinatown Detective Agency: Tiger Lily
Pidin henkilöpotreteista ja ympäristökuvien yksityiskohdista ja värityksestä. Asiakkaan välittäjänä toimiva Tiger Lily käyttää hyväkseen naisellista viehätysvoimaansa. Hänen hieromalaitoksessaan vierailee vaikutusvaltaisia miehiä, joiden kautta Tiger Lilyllä on sisäpiirin tietoa.

Käyttöliittymä on selkeähkö tai ainakin opin tuntemaan sen olennaisimmilta osin nopeasti. Tehtäväloki (mission log) on se tärkein elementti, koska se kertoo, mitä Amiran kuuluisi tehdä seuraavaksi. Tehtäväloki sisältää myös todistusaineiston, johon voi palata ja jota voi käyttää tiedonhaun referenssinä tehtävälistan ohella. Alareunassa olevat kartta, lennonvarausjärjestelmä, odotustoiminto ja verkko (avaa selaimen pelin taustalla) selittyvät helposti, mutta vasemmalla käyttöliittymässä, puhelimen alapuolella olevat elementit – viestit ja uutiset – hämmensivät minua. Viestit (messages) kai olivat tekstiviestejä, mutta uutiset (news) eivät tuntuneet uutisilta, koska sinne kirjautui lähinnä uusien yhteystietojen saaminen. Viestit ja uutiset menivät myös sekaisin sähköpostin kanssa, jota pääsee lukemaan pelimaailmassa Amiran toimistossa sijaitsevan tietokoneen kautta. Ehkä tämä on turhaa nillitystä, sillä onhan meillä tosielämässäkin puhelimemme ja tietokoneemme, mutta ajattelen, että käyttöliittymä olisi kuitenkin voinut olla selkeämpi.

Chinatown Detective Agency: leads
Amiralla on eräänlainen muistikirja, joka sisältää tehtävälistan. Muistikirjan muut välilehdet ovat todisteet, henkilöt ja dialogi. Dialogi sisältää aiemmin käydyt keskustelut.

Minulla Chinatown Detective Agencyn asettelu ja taustalla soiva digitaalinen "risteilymusiikki" toivat mieleen visual novelit. Jossain mielessä pelin ehkä voisikin luokitella visual noveliksi, mutta se olisi toiminnallisuudeltaan todella monimutkainen sellainen. Amiraa myös ohjataan point-and-click-tyyliin, mikä ei tue visual novel -määrittelyä.

Chinatown Detective Agency sisältää ääninäyttelyn. Erityistä siinä, ainakin englanninkielisessä versiossa, on paikallinen singaporelainen aksentti tai pikemminkin aksentit. Singlish pilkahdellee myös sanastossa jonkin verran. Oudosti joiltakin henkilöiltä puuttui ääninäyttely, vaikka Amira keskusteli heidän kanssaan kasvokkain. Myös henkilöpotretteja puuttui, mutta se täytyy varmaan antaa anteeksi, koska kaikki maksaa ja tämä on kuitenkin indietuotanto.

Chinatown Detective Agency: Bugis
Singaporen kaupunginosilla ja maailman eri kaupungeilla on oma maisemagrafiikkansa. Vierailtavat paikat tulevat napautettavina ympyröinä näkyviin kuvan päälle. Oikean ylänurkan i-lätkästä saa tietoa paikasta. Se on lyhyt aikajana, joka nostaa esiin menneisyyden kohokohtia ja yhden kuvitteellisen tulevaisuudesta.

Loppuarvio

Tämä on tosi nirsosti sanottu, mutta Chinatown Detective Agency on vähän sillisalaattia. Se on sitä sekä toiminnallisuudeltaan että grafiikaltaan – ja myös ääninäyttelyltään, vaikka siinä pääasiassa positiivisessa merkityksessä. Pelinä se ei ole minusta huono. Oikeasti pidän ideasta, joka perustuu tiedonhankintaan, mutta kaipaisin kokonaisuuteen selkeyttä. Annan pelikokemukselleni kokonaisarvosanaksi 64 pistettä sadasta.

Lopuksi vielä huomautus pelitilanteen tallentamisesta. Pelitilanne tallentuu automaattisesti aina yksittäisen tapauksen lopuksi. Tämä aiheutti minulle alussa harmistusta, sillä suljin pelin ennen tapauksen (kohtuullisen pitkä) päättymistä ja jouduin aloittamaan seuraavalla kerralla alusta uudelleen. Manuaalinen tallennus tulee mahdolliseksi jossain vaiheessa, mutta se ei ole vapaasti käytettävissä, mikä teki siitä käytännössä turhan.

Chinatown Detective Agency: jazz bar
Amira on kokoontunut ystäviensä kanssa jazz-baariin. Justin on Amiran mentori Interpol-päiviltä, Sam on neuvokas ja oikeamielinen pappi ja Mei Ting yli-innokas kirjastonhoitaja, jota voi käyttää hyväksi tiedonhaussa ja ylipäänsä pulmatehtävien ratkaisussa.

Saatavuus

Chinatown Detective Agency on saatavilla Windows- ja macOS-tietokoneille sekä Nintendo Switch -ja Xbox-konsoleille.

 Seuraa
    
 Peliarkisto
Mitä, kuka?

Julius Smed, old school -pelaaja Pohjois-Suomen pöheiköstä. Tarinaperustaisten videopelien kohtuukuluttaja, joka liehuttaa mielellään indie-lippua. Motto: Paras peli ei ole se joka pitää suurinta meteliä, vaan se joka puhuu sinulle.

Pidän myös toista blogia, joka keskittyy interaktiiviseen kirjallisuuteen ja sivuaa siten usein pelejä: Kirjallisen suunnistajan lokikirja

 Uusimpia lokikirjassa
Top-10

Blogin arvio asteikolla 100

  1. Valhalla and the Lord of Infinity (94)
  2. Neuromancer (92)
  3. Samorost 3 (90)
  4. The Secret of Monkey Island (88)
  5. This War of Mine (86)
  6. Technobabylon (84)
  7. Shadowrun Hong Kong (84)
  8. The Sexy Brutale (83)
  9. The Last Door – Collector's Edition (82)
  10. Always Sometimes Monsters (81)

KAIKKI PELIT

Arvion perusteet
Pistemäärä on annettu pelikokemukselle ja pelille kokonaisuutena: se ei ole pelin eri osa-alueiden yhteenlaskettu summa tai keskiarvo. Kaikki blogissa arvioidut pelit ovat pelaamisen arvoisia, muuten ne eivät olisi täällä.

Pelialustana
  • Lenovo Legion T5 26AMR5 - AMD Ryzen 5 5600G - NVIDIA GeForce RTX 3060 12 Gt - Windows 11
  • Apple Mac Mini M2 Pro - macOS Sonoma
  • Retro Games The A500 Mini
  • VICE-emulaattorit
  • Satunnaisemmin myös muut emulaattorit
5 minuutin online-pelejä
Shepherd
Aztec Challenge
Mingle
Suositeltu pelimusiikki