Framed Collection (2018)

Framed Collection

2018 ilmestynyt Framed Collection viihdytti minua reilun nelituntisen. Kokoelma sisältää alun perin kosketusnäytöille ilmestyneet Framed (2014) ja Framed 2 (2017). Näiden palkittujen ja pidettyjen pulmapelien uniikki mekaniikka ja audiovisuaalinen tyylikkyys tekivät vaikutuksen, mutta pelikokemus jäi kuitenkin pinnalliseksi. Framed-pelit yhdistävät sarjakuvaa, animaatiota, tasohyppelyä ja pulmapeliä monivaiheiseksi takaa-ajotarinaksi. Omat hahmot tekevät mitä akrobaattisimpia temppuja kekseliäissä kaupunki- ja teollisuusympäristöissä svengaavan jatsin tahtiin. Tyyli tuo mieleen 1960-luvun rikos- ja agenttitarinat.

Framed-pelit on tehnyt Australian Melbournessa majaansa pitävä pelistudio Loveshack, jonka muodostavat neljä kaverusta. He haluavat rikkoa lajityyppien rajoja julistaen uhmakkaasti, että "jos pystyt sanomaan, mitä genreä jokin Loveshack Entertainmentsin peli edustaa, se ei todennäköisesti ole Loveshack Entertainmentsin tekemä". No, Framed ja Framed 2 ovat genrefuusioita, mutta ilmiselvästi pulmapelejä. Uniikkia ei olekaan genre vaan se, millaisia pulmapeli-mukaelmia ne ovat.

framed_collection_pink_sky
Framedissa tavoitteena on luoda sarjakuvamaisia strippejä, jotka päättyvät onnistuneeseen pakoon. Se tapahtuu järjestelemällä ruutuja uuteen uskoon. Yleensä aloittava ja lopettava ruutu ovat kiinteitä, eikä niitä voi siirtää eri kohtaan. Jo läpijuostut ruudut muuttuvat harmaasävyisiksi. Tässä stripissä on käymässä huonosti. Vaikka siirreltäviä ruutuja olisi vain neljä, erilaisia epäonnistumisen tapoja voi olla useita.

Salaperäisen salkun vaiheikas matka

Framedin tarina on yhtä takaa-ajoa. Keskiössä on salaperäinen salkku, jonka sisällöstä ei ole tietoa eikä tule. Epäilemättä se on varastettu, mutta onko kyseessä tavanomaisempi omaisuuden ryöstö vai kenties salaisten asiakirjojen anastus, siitä ei pelin puitteissa saa selkoa. Olisin kuitenkin taipuvainen ajattelemaan, että omat hahmot ovat agentteja.

Pakomatkalla oleva pitkänhuiskea mieshahmo pyrkii välttämään sekä poliiseja, jotka pidättäisivät hänet, että erilaisia ympäristössä olevia ansoja, jotka aiheuttavat tapaturmia. Miestä alkaa varjostaa myös pienikokoinen nainen, joka on yhtä lailla ketterä ja väsymätön kiipeilijä. Enimmäkseen pelaaja ohjaa miestä, mutta välillä myös naista ja lopulta molempia yhtä aikaa. Framedin antagonisti on komisario, jota häntäkin pelaaja pääsee lyhyesti ohjaamaan, mutta päätavoitteena on kuitenkin livahtaa komisarion käsistä.

Framed Collection: above
Framedissa näkökulma voi vaihdella. Välillä se on sivulta, välillä edestä ja välillä yläpuolelta. Tässä katunäkymässä vaikeutta lisää se, että pystysuuntaiset ruudut ovat käännettävissä vaakasuuntaisiksi ja neliönmuotoisiakin voi pyörittää. Ainakin minun pääni se pisti sekaisin.

Epäonnistumiset opettavat onnistumaan

Steamissä peli on saanut enimmäkseen myönteisiä arvioita. Olen kuitenkin ottanut tavaksi lukea nimenomaan kielteisiä arvioita. Nehän paljastavat, miksi en ehkä pitäisi pelistä, ja yhdessä pelin kuvauksen kanssa se on paljon hyödyllisempää kuin kehujen – varsinkin perustelemattomien – lukeminen.

Framed Collectionia on moitittu siitä, että se johtaa yritys-erehdys-pelitapaan eikä tarjoa todellista päättelyä vaativia pulmia. Ymmärrän kritiikin. Oma pelaamiseni oli nimenomaan yritys-erehdystä. Hyvän pulmapelin kai voi odottaa edellyttävän loogista ongelmanratkaisua tai ainakin tapahtuma- tai päättelyketjujen hahmottamista. Herjaan herkästi itseäni tyhmäksi ja laiskaksi, kun sorrun yritys-erehdys-metodiin. Framedia pelatessani kuitenkin tajusin, että vika ei niinkään ollut itsessäni vaan pelissä. Mutta oliko se edes vika? Tulin siihen tulokseen, että se ei ollut vika vaan Framedin uniikin luonteen mukaista. Yritän selittää, miksi.

Framed Collection: lifts
Omat hahmot, honkkeli mies ja pikkuruinen nainen, päätyvät tekemään yhteistyötä. Joissain stripeissä heidät voi erottaa eri reiteille ja tekemään eri asioita. Niin yksinkertaiselta kuin tämä strippi ehkä vaikuttaakin, hissien toiminta tarjosi pulmapähkinän. Ensin piti tietysti kokeilemalla selvittää, miten ja millä ehdoilla ne oikein toimivat. Poliiseja oli vältettävä hinnalla millä hyvänsä, mutta samalla oli pysyttävä salkun kaapanneen komisarion kannoilla.

Framedissa pelaajan tehtävänä on järjestellä ruutuja lyhyeksi animoiduksi sarjakuvaksi. Ruuduissa näkyy aluksi vain staattista informaatiota, ja jotta ruudun vaikutuksen todella tietäisi, oma hahmo pitää laittaa juoksemaan ruudun kautta, jolloin animaatiot käynnistyvät. Ruutuihin pitää siis ensin tutustua interaktiviisesti, ennen kuin pystyy aloittamaan päättelyn, mihin järjestykseen ruudut kannattaa laittaa. Tämä jo sinänsä tarkoittaa yritys-erehdystä: pelaaja joutuu todistamaan monta kertaa, kuinka oma hahmo epäonnistuu. Mutta ei tässä kaikki. Ruutujen asettaminen eri tavoilla peräkkäin voi tuottaa odottamattomia tuloksia. Kunkin ruudun animaatio on siis riippuvainen edellisestä ruudusta. Vaikka ruutujen määrä Framedissa on varsin pieni ja paikoin erittäin pieni, järjestysvariaatioita riittää. Oman lisänsä vaihteluun tuo myös myöhemmässä vaiheessa saataville tuleva mahdollisuus kierrättää ruutuja eli käyttää samaa ruutua usemman kerran yksittäisen tapahtumaketjun osana.

Itse onnistuin kokemaan iloa Framedin tarjoamista yllätyksistä sinänsä. Pelin edetessä ruutuihin ilmestyi uudenlaista toiminnallisuutta ja ruutujen erilaiset järjestykset tarjosivat yllätyksiä, joita en osannut aina ennakoida. Tämä ei varmaankaan ilahduta "kovan pulmapelin ystävää", joka haluaa haastaa itseään pitkillä ja nokkelilla loogisilla ajatuskuluilla. Pulmapeleissä vaikeusasteen säätäminen on hankala ja hienovarainen juttu. Minkä tasoiselle pelaajalle peli on suunnattu? Onnistuuko pelin suunnittelija tavoittamaan keskiverron, jos hän on itse edistynyt haka? Toisin päin se lienee tuskin edes mahdollista. Kaikki pelaajat kuitenkin hakevat onnistumisen iloa. Sitä ei synny, jos joutuu lunttaamaan toistuvasti läpipeluuohjeista.

Framed Collection: door code
Framedissa täytyy pari kertaa murtaa koodi. Koodin voi joko päätellä tai löytää kokeilemalla järjestelmällisesti. Kuvan tilanteessa ikkunasta näkyvät mainosvalot vaikuttavat antavan vihjeen, mutta en kuolemaksenikaan osannut tulkita siitä numeroiden järjestystä. Kokeileminenkin osoittautui liian työlääksi, ja turvauduin hämmentyneenä läpipeluuohjeeseen.

Parkouria jatsin tahtiin

Framed-pelien grafiikka, animaatio ja musiikki muodostavat letkeän ja sulavan kokonaisuuden. Mustat siluettimaiset hahmot värillisten taustojen päällä miellyttivät silmää. Pidin värisävyistä ja niiden harmonisesta runsaudesta ja lempeästä vaihtelusta. Musiikki on 1960-luvun tyylistä fuusiojatsia. Framed 2:ssa se muuttuu elektronisemmaksi ja hieman modernimmaksi. Animaatiot ovat korostuneen hidastettuja, aivan kuin herkuteltaisiin niiden sulavuudella. Se tuo mieleen jopa menneiden aikojen pelit kuten Impossible Mission (1984) ja Prince of Persia (1989), joissa animaation nopeutta hidastaa tahattomasti tekniikka. Minua Framedin matelu ei haitannut lainkaan, se ei ollut liiallista, mutta pelissä voi napauttaa helposti pikakelauksellekin.

Framed Collection: dark alley
Paikoin stripit sisältävät ainoastaan kaksi ruutua, joiden paikkaa voi vaihtaa. Siinä ei ole mitään pulmallista, vaan stripin tarkoitus on vain viedä tarinaa eteenpäin ja tunnelmoida.

Loppuarvio

Framed Collection tarjosi minulle svengaavan ja stressittömän pakomatkan. Suhtauduin lunkisti tehtävään, ja muutamaa mutkikkaampaa tapahtumaketjua lukuun ottamatta en päässyt turhautumaan. Yritys ja erehdys on rakennettu sisään itse peliin, ja epäonnistumiset tarjosivat omanlaistaan animaatioviihdettä. En sano, että hauskaa, koska minusta vakavat onnettomuudet eivät ole hauskoja. Framedia voi suositella uudenlaisena pulmapelikokemuksena ja rauhallisena ajanvietteenä, josta ei kuitenkaan käänteitä puutu. Annan pelikokemukselleni 70 pistettä sadasta.

Saatavuus

Framed Collection on saatavilla Windows-, macOS- ja Linux-tietokoneille sekä Nintendo Switch -pelikonsolille. Ohjaus tapahtuu joko hiirellä tai peliohjaimella. Itse pelasin tietokoneella ja hiirellä, ja vaikka pelit vaikuttavat vahvasti kosketusnäytöille suunnitelluilta ja sopivilta, hiiriohjaus toimi mielestäni moitteetta. Alkuperäiset Framed ja Framed 2 ovat erikseen saatavilla Androidille ja iOS:ille.

 Seuraa
    
 Peliarkisto
Mitä, kuka?

Julius Smed, old school -pelaaja Pohjois-Suomen pöheiköstä. Tarinaperustaisten videopelien kohtuukuluttaja, joka liehuttaa mielellään indie-lippua. Motto: Paras peli ei ole se joka pitää suurinta meteliä, vaan se joka puhuu sinulle.

Pidän myös toista blogia, joka keskittyy interaktiiviseen kirjallisuuteen ja sivuaa siten usein pelejä: Kirjallisen suunnistajan lokikirja

 Uusimpia lokikirjassa
Top-10

Blogin arvio asteikolla 100

  1. Valhalla and the Lord of Infinity (94)
  2. Neuromancer (92)
  3. Samorost 3 (90)
  4. The Secret of Monkey Island (88)
  5. This War of Mine (86)
  6. Technobabylon (84)
  7. Shadowrun Hong Kong (84)
  8. The Sexy Brutale (83)
  9. The Last Door – Collector's Edition (82)
  10. Always Sometimes Monsters (81)

KAIKKI PELIT

Arvion perusteet
Pistemäärä on annettu pelikokemukselle ja pelille kokonaisuutena: se ei ole pelin eri osa-alueiden yhteenlaskettu summa tai keskiarvo. Kaikki blogissa arvioidut pelit ovat pelaamisen arvoisia, muuten ne eivät olisi täällä.

Pelialustana
  • Lenovo Legion T5 26AMR5 - AMD Ryzen 5 5600G - NVIDIA GeForce RTX 3060 12 Gt - Windows 11
  • Apple Mac Mini M2 Pro - macOS Sonoma
  • Retro Games The A500 Mini
  • VICE-emulaattorit
  • Satunnaisemmin myös muut emulaattorit
5 minuutin online-pelejä
Shepherd
Aztec Challenge
Mingle
Suositeltu pelimusiikki