Distraint: Deluxe Edition (2017)

Distraint Deluxe Edition

Distraint on suomalaisen yhden miehen, Jesse Makkosen seikkailupelituotanto. Se ilmestyi alun perin 2015 ja paranneltuna deluxe editionina 2017. Minulta tämä pieni helmi oli mennä ohi, ja nappasin sen GOG.comin ilmaisjakeluna vasta tämän vuoden tammikuussa. Distraint on tarina ahneuden ja myötätunnon yhteentörmäyksestä. Pelaajan ohjaama herra Price joutuu häätämään heikko-osaisia asunnoistaan lunastaakseen itselleen osakkuuden menestyksekkäästä kiinteistöyrityksestä. Pelin etiikka ja tarina voivat tuntua naiiveilta, mutta niissä on jotain vilpitöntä ja todellista. Audiovisuaalinen ilme on ihan hieno ja jo sellaisenaan kokemisen arvoinen. Pelillisesti Distraint on yksinkertainen ja kömpelökin, mutta sekaan mahtuu muutama mielenkiintoinen pulmatilanne.

Distraint Deluxe Edition: trio

KUVA: Pricen oppi-isät ovat kovia kapitalisteja ja kannustavat häntä tunteettomiin tekoihin.

Distraint on kouvolalaisen Jesse Makkosen toinen ilmestynyt peli, ja se syntyi niinkin lyhyessä ajassa kuin kolmessa kuukaudessa. Myöhemmin peliä on toki paranneltu. Yksi tekijä vastaa kaikesta, ja se on tietysti kunnioitettavaa. Minun huomioni markkinoinnissa veivät pelihahmojen luonnottoman suuret päät ja valohämyinen värimaailma. Kauhutematiikasta en innostunut, enkä sitten pelatessakaan iloinnut verisistä ja joistain pelottelukohtauksista. Distraint kuitenkin tuntuu yltävän psykologiselle tasolle.

Pelaajan ohjaama nuorehko herra Price on oletetussa uranosteessa. Kiinteistöyritys, jolle hän työskentelee, ulosmittaa hanakasti asuntoja maksukyvyttömiltä. Häätöuhan alla olevien luona vierailu kuitenkin aiheuttaa Pricelle sieluntuskia. Yhtäällä kiinteistöyrityksen pohatat viettävät rahajuhlia heikommista viis välittäen ja toisaalla Pricen kuolleet vanhemmat ilmestyvät hänelle kuin omatunnon muistutuksena. Pricen todellisuus saa outoja ja surreaalisia piirteitä.

Distraint Deluxe Edition: rain

KUVA: Pelimaailmaan on ripoteltu A-kirjaimella merkittyjä tallennuspisteitä. Hautausmaa tuntui paljon laajemmalta alueelta kuin sen simppelin näköinen kartta antaa olettaa. Kaikki paikat pelissä olivat tuntumaltaan eksyttäviä. Aivan kuin olisi liikkunut labyrintissä, jossa on paljon pitkiä suoria.

Distraint on leimallisesti yksinkertainen. 2D-näytöt ovat pääasiassa käytävänkaltaisia sisä- ja ulkotiloja, ja tämä aiheutti yllättäen navigaatio-ongelmia. Se sulautui kuitenkin osaksi pelin unenkaltaisuutta, eikä sitä siksi voi katsoa viaksi.

Tavaraluettelo on suppea minä tahansa pelin hetkenä, ja seuraava tehtävä on yleensä aivan selvä, koska useampia tehtäviä ei ole auki samaan aikaan. Distraint kertoo lineaarisen tarinan. Interaktiivisten kohteiden erottuminen ympäristöstä ja tavaraluettelon käyttö on tehty samaan aikaan yksinkertaisen intuitiivisesti ja hieman kömpelösti. Pelasin pelin Windows-versiota, ja sitä ohjataan näppäimistöltä.

Distraint Deluxe Edition: item

KUVA: Tavaraluettelo avautuu pelinäkymän päälle. Ylimmässä paikassa oleva esine on valittuna ja käytettävissä pelimaailmaan. Peli näyttää automaattisesti, jos esineen käyttäminen tai kokeileminen on mahdollista, esimerkiksi tässä antaminen henkilölle. Peli näyttää automaattisesti myös kaikki interaktiiviset kohteet ja sisään/uloskäynnit, kun niiden kohdalle tulee.

Käytin läpipeluuseen vajaan kolmituntisen. Jouduin jauhamaan muutamia aikahaasteen sisältäviä tehtäviä useita kertoja. Hitauttani pääsin turhautumaan, mutta en ole varma, onko vika kuitenkin pelisuunnittelussa. Kyseisten tehtävien idean oivaltaminen oli kivaa, mutta tehtävän suorittaminen ei sitten niinkään.

Audiovisuaalisesti Distraint on kiehtova mutta helposti lähestyttävä. Peli on kokonaisuudessaan samaan aikaan synkkä ja sympaattinen. Siinä on myös huumoria, mutta rahan valta on kovaa ja kylmää. Se ei tee ketään onnelliseksi, ja taloudellinen menestys ylimpänä arvona johtaa moraaliseen korruptioon. Pelaajana toivoo, että herra Price pelastuisi ja löytäisi elämälleen paremman suunnan. Vastaus siihen on jätetty seuraavaan osaan, Distraint 2:een. Annan pelikokemukselleni yleisarvioksi 63 pistettä sadasta.

Distraint Deluxe Edition: calling

KUVA: Pariin otteeseen Price joutuu ottamaan huumetta nähdäkseen reaalitajunnalta piilossa olevat asiat ja sisäänkäynnit. Vaikutus ei kuitenkaan kestä kauaa.

Saatavuus

Distraint ja Distraint: Deluxe Edition ovat saatavilla Windows-tietokoneille ja iOS- ja Android-laitteille sekä tulossa konsoleille PS4, Vita, Switch ja 3DS.

 Seuraa
    
 Peliarkisto
Mitä, kuka?

Julius Smed, old school -pelaaja Pohjois-Suomen pöheiköstä. Tarinaperustaisten videopelien kohtuukuluttaja, joka liehuttaa mielellään indie-lippua. Motto: Paras peli ei ole se joka pitää suurinta meteliä, vaan se joka puhuu sinulle.

Pidän myös toista blogia, joka keskittyy interaktiiviseen kirjallisuuteen ja sivuaa siten usein pelejä: Kirjallisen suunnistajan lokikirja

 Uusimpia lokikirjassa
Top-10

Blogin arvio asteikolla 100

  1. Valhalla and the Lord of Infinity (94)
  2. Neuromancer (92)
  3. Samorost 3 (90)
  4. The Secret of Monkey Island (88)
  5. This War of Mine (86)
  6. Technobabylon (84)
  7. Shadowrun Hong Kong (84)
  8. The Sexy Brutale (83)
  9. The Last Door – Collector's Edition (82)
  10. Always Sometimes Monsters (81)

KAIKKI PELIT

Arvion perusteet
Pistemäärä on annettu pelikokemukselle ja pelille kokonaisuutena: se ei ole pelin eri osa-alueiden yhteenlaskettu summa tai keskiarvo. Kaikki blogissa arvioidut pelit ovat pelaamisen arvoisia, muuten ne eivät olisi täällä.

Pelialustana
  • Lenovo Legion T5 26AMR5 - AMD Ryzen 5 5600G - NVIDIA GeForce RTX 3060 12 Gt - Windows 11
  • Apple Mac Mini M2 Pro - macOS Sequoia
  • Retro Games The A500 Mini
  • VICE-emulaattorit
  • Satunnaisemmin myös muut emulaattorit
5 minuutin online-pelejä
Shepherd
Aztec Challenge
Mingle
Tiny Truck Racing
Suositeltu pelimusiikki