Morningstar: Descent to Deadrock (2015)

Morningstar: Descent to Deadrock

Alun perin ilmaisena flash-pelinä ilmestynyt Morningstar: Descent to Deadrock on lyhyt vanhoille point-and-click-peleille kumartava scifiseikkailu. Pelasin sen maksullista PC/Mac-versiota, joka on ilmestynyt 2015. Peli on saatavilla myös Android- ja iOS-laitteille. Morningstar: Descent to Deadrockissa voi kuulla kaikuja niin 1990-luvun alku- kuin loppupuoleltakin, ja ihan hyvällä tavalla. Grafiikka on 3D:tä, mutta ilman konkreettista oman hahmon liikuttamista ja pelinaikaisia animaatioita. Olin vähällä reputtaa Morningstar: Descent to Deadrockin Samoojasta, mutta tulin kuitenkin toisiin ajatuksiin, koska pienillä resursseilla tehdyksi peliksi se on ihan hyvin suunniteltu ja jotenkin sympaattinen.

Morningstar: Descent to Deadrockin on tehnyt pieni unkarilainen, freelancetekijöistä koostuva Red Herring Labs. Ennen tätä heiltä on ilmestynyt muutamia ilmaisia flash-pelejä, ja Morningstarin tietokoneversion on kai ollut tarkoitus toimia päänavaajana maksullisille markkinoille. En tiedä, kuinka paljon peliä on myyty, mutta se on saanut pelaajilta hyviä arvioita. Ihmettelin niitä vähän, mutta ei minunkaan pelikokemukseni huono ollut. Morningstar: Descent to Deadrock ei vain paini missään raskaassa sarjassa edes indiepelinä. Se ei ole omaperäinen millään osa-alueella, vaan pikemminkin eräänlainen kokoelma vanhastaan tuttuja elementtejä ja mukaelma niistä.

Jumissa autiomaaplaneetalla

Peli alkaa dramaattisella animaatiolla haaksirikosta. Kauppa/rahtialus Morningstar on syöksynyt maahan autiomaaplaneetalle, jolta skanneri ei löydä mitään elämän merkkejä. Onnettomuuden on aiheuttanut painovoima-anomalia, jonka vangiksi alus on samalla jäänyt. Pelaajan ohjaama Powell on säästynyt vammoitta, mutta kaikki muut miehistön jäsenet kapteenia lukuun ottamatta ovat kuolleet onnettomuudessa ja kapteenikin on erittäin vakavasti loukkaantunut.

Morningstar: Descent to Deadrock: captain
Metallitanko on seivästänyt aluksen kapteenin ohjaamoon eikä hän voi liikkua. Radioyhteys häneen kuitenkin toimii, ja kapteeni ohjaa etänä pelaamista. Pidin ratkaisusta. Yläreunaan tulevan tekstityksen kontrasti on heikohko heikentäen luettavuutta.

Powellin tehtävänä on tutkia ympäristöä, korjata alus ja lopultakin myös kumota outo painovoima. Aluksen ohjaamossa istuva kapteeni antaa ohjeita radioyhteyden kautta. Kokemus etäohjauksesta oli minusta jännä. Kapteeniin sisältyi tavallaan tehtäväluettelo ja pelin läpipeluuohje. Morningstar: Descent to Deadrock on helppo, mutta käytin kapteenia aika paljon edetäkseni nopeasti. Läpipeluuni kesti vain 2 tuntia.

Morningstar: Descent to Deadrock: map
Vierailtavat paikat paljastuvat vähitellen pelin edetessä. Konkreettisen autiomaassa vaeltamisen sijaan paikkojen välillä siirrytään kartan avulla. Toimiva ja sutjakka ratkaisu.

Pelin tehtävät perustuvat tavaraluettelolle pulmapelimäistä koodinpurkua tai salakielen ratkaisemista lukuun ottamatta. Tavaraluetteloon kertyi kaikenlaista "teknistä", jota hyödynnettiin macgyvermäiseen tyyliin, siis kekseliäästi ja humoristisesti mutta samalla vähän epäuskottavasti.

Morningstar: Descent to Deadrock: starsystem
Alienkieltä koskeva pulmatehtävä toi vaihtelua tavaraluettelotehtäviin. Jouduin käyttämään muistiapuna kynää ja paperia.

Rähjäistä ja filtteröityä

Powell ja kapteeni ovat ääninäyteltyjä hahmoja. Näyttely on ehkä harrastelijamaista, mutta suodattimen läpi ajettuna puhe loi tunnelmaa. Kaikki repliikit ja Powellin sisäinen puhe on tekstitetty. Äänimaailma ja musiikki pysyivät taustalla; en kiinnittänyt niihin juuri lainkaan huomiota.

Pelin grafiikka ei ole minusta huonoa, koska se vertautuu 20 vuotta vanhaan 3D-grafiikkaan. Kaikki on rähjäistä ja rikkinäistä, myös oma alus on ruosteessa ja vanhanaikainen, vaikka se on ollut aktiivisessa käytössä. Jotkin tavarat erottuivat tummista ympäristöistä huonosti ja ne oli helppo missata. Staattiset näytöt ilman omaa näkyvää ja liikkuvaa hahmoa olivat kuitenkin tutkimisen ja toiminnan kannalta sujuvia ja selkeitä. Alkuanimaation lisäksi Morningstar: Descent to Deadrockissa on näyttävä elokuvamainen loppuanimaatio ja välianimaatiota.

Morningstar: Descent to Deadrock: camp
Kuolleita astronautteja lojuu maastossa ja aluksissa eikä yhtäkään elävää löydy. Yksittäiseltä ruumiilta ei ole paljon otettavaa, kuten ei ylipäänsäkään eri paikoista, mutta tavaraluettelo venyy kohtuullisen pitkäksi ja antaa muistettavaa ja ajateltavaa. Tavaroita käytetään yksinkertaisesti valitsemalla se tavaraluettelosta ja klikkaamalla kohdetta. Tavaroita voi myös yhdistää toisiinsa.

Lopuksi

Morningstar: Descent to Deadrockin tarina on rajattu novellin kaltaisesti hyvin, mutta koin siinä vakavan aukon: autiomaaplaneetalla toimiva sivilisaatio ei ole ihmisten luomaa ja Powell jopa löytää punkassa kuolleena rötköttävän alienin, mutta alienit jäävät silti täydelliseksi mysteeriksi. Keitä he ovat ja missä he oikein lymyävät? Powell ja kapteeni pelastuvat ja painovoima-anomalia saa selityksensä, mutta uhkaavat alienit jäävät tutkimatta ja kontakti ottamatta.

Annan pelikokemukselleni 60 pistettä sadasta.

Saatavuus

Morningstar: Descent to Deadrock on saatavilla Windows- ja macOS-käyttöjärjestelmille sekä Android- ja iOS-laitteille. Vanha ilmainen flash-versio ei toiminut ainakaan uusimmalla Firefox-selaimella.

 Seuraa
    
 Peliarkisto
Mitä, kuka?

Julius Smed, old school -pelaaja Pohjois-Suomen pöheiköstä. Tarinaperustaisten videopelien kohtuukuluttaja, joka liehuttaa mielellään indie-lippua. Motto: Paras peli ei ole se joka pitää suurinta meteliä, vaan se joka puhuu sinulle.

Pidän myös toista blogia, joka keskittyy interaktiiviseen kirjallisuuteen ja sivuaa siten usein pelejä: Kirjallisen suunnistajan lokikirja

 Uusimpia lokikirjassa
Top-10

Blogin arvio asteikolla 100

  1. Valhalla and the Lord of Infinity (94)
  2. Neuromancer (92)
  3. Samorost 3 (90)
  4. The Secret of Monkey Island (88)
  5. This War of Mine (86)
  6. Technobabylon (84)
  7. Shadowrun Hong Kong (84)
  8. The Sexy Brutale (83)
  9. The Last Door – Collector's Edition (82)
  10. Always Sometimes Monsters (81)

KAIKKI PELIT

Arvion perusteet
Pistemäärä on annettu pelikokemukselle ja pelille kokonaisuutena: se ei ole pelin eri osa-alueiden yhteenlaskettu summa tai keskiarvo. Kaikki blogissa arvioidut pelit ovat pelaamisen arvoisia, muuten ne eivät olisi täällä.

Pelialustana
  • Lenovo Legion T5 26AMR5 - AMD Ryzen 5 5600G - NVIDIA GeForce RTX 3060 12 Gt - Windows 11
  • Apple Mac Mini M2 Pro - macOS Sonoma
  • Retro Games The A500 Mini
  • VICE-emulaattorit
  • Satunnaisemmin myös muut emulaattorit
5 minuutin online-pelejä
Shepherd
Aztec Challenge
Mingle
Suositeltu pelimusiikki