The Secret of Monkey Island (1991)

The Secret of Monkey Island

Synkähkön The Longingin jälkeen kaipasin piristystä ja tartuin kevytmieliseen seikkailupeliklassikkoon The Secret of Monkey Island, jota olen pelannut aikoinaan Amigalla. Pelasin ensin pelin uuden version vuodelta 2009, The Secret of Monkey Island: Special Edition, ja sitten alkuperäisen Amiga-version vuodelta 1991 kokeakseni sen nykyperspektiivistä uudelleen. Pelin aivan ensimmäinen versio oli kuitenkin DOS-tietokoneille, ja tämä arkaainen elämys sisältyy vuoden 2009 Special Editioniin, jossa siihen voi vaihtaa lennosta. Tässä jutussa käsittelen ensisijaisesti Amiga-versiota ja vertaan sitä Special Editioniin. Peli ei ole suotta klassikko. Se pitää seikkailupelinä pintansa edelleen hyvin. Minulla ei ole mitään audiovisuaalisesti uudistunutta versiota vastaan, mutta yllättäen totesin vanhan version pelattavuudeltaan paremmaksi. Vastaan tässä postauksessa myös omasta puolestani kysymykseen, miten pelata Amiga-pelejä.

The Secret of Monkey Islandin takaa löytyy 1982 perustettu LucasArts, joka on elokuvaohjaaja George Lucasin perustama pelistudio. Pelistudio on kuuluisa paitsi Monkey Island -peleistä myös Indiana Jones -ja Tähtien sota -peleistä. Monkey Islandit eivät kuitenkaan perustu elokuviin. Sen sijaan alkuinspiraationa on toiminut Disney-huvipuiston Pirates of the Caribbean -veneajelu. Sen tapaan The Secret of Monkey Island sijoittuu kuvitteelliselle Karibianmerelle merirosvojen aikaan.

Secret of Monkey Island: prediction
Voodoo-papitar ennustaa Guybrushille tulevaisuutta ja kertoo samalla pelaajalle tarinan isot suuntaviivat. Pelissä on kivoja animaatioita, jotka herättävät pikseligrafiikan eloon.

Merirosvon kolme koetusta ja neidonpelastus

Pelaajan ohjaama hahmo, nuorimies Guybrush Threepwood on wannabe-merirosvo, joka saapuu Mêlée-saarelle tavoittelemaan unelmaansa. Merirosvoksi tullakseen Guybrushin täytyy antaa näyttöä taidoistaan: hänen on voitettava miekkailumestari, löydettävä aarre ja varastettava arvoesine. Jokin saarella on kuitenkin pielessä: merirosvot eivät enää uskalla lähteä merille rosvoamaan. Syynä on kapteeni LeChuck, joka kuoltuaan kummittelee eikä anna tilaa toisille rosvoille.

Secret of Monkey Island Three: tasks
Guybrushin täytyy osoittaa kuntoisuutensa suorittamalla kolme "urotyötä". The Secret of Monkey Islandissa on dialogeja, joissa pelaaja saa valita seuraavan repliikkinsä. Yleensä valinta ei vaikuta pelin kulkuun, mutta muutamat vuoropuhelut sisältävät pulmatehtävän, jossa pelaajan on valittava oikeat repliikit.

LeChuck on Guybrushin häikäilemätön ja katkera antagonisti, joka tavoittelee samaa naista: Mêlée-saaren kuvernööri Elaine Marleytä. Pelastaakseen Elainen aave-LeChuckin kynsistä Guybrush seuraa heitä Monkey-saarella sijaitsevaan helvettiin asti. Pelille ominaista ovat koomiset käänteet ja ratkaisut.

Secret of Monkey Island: navigating in hell
The Secret of Monkey Islandissa on kaksi sokkelotehtävää: toinen Mêlée-saaren metsissä ja toinen Monkey-saarella sijaitsevassa helvetissä. Kummastakaan ei selviä ilman apua. Helvetissä kompassina toimii asianmukaisen makaaberisti edesmenneen navigaattorin pää.

Varhainen mutta jo hioutunut graafinen seikkailu

The Secret of Monkey Island käyttää LucasArtsin kehittämää Scumm-pelimoottoria. Sitä ennen oli jo ilmestynyt neljä Scumm-peliä, ja tekijät vaikuttavat oppineen, mikä toimii seikkailupeleissä ja mikä ei. Oleellista on myös, että The Secret of Monkey Islandissa ei voi kuolla tuosta vain. Käsittääkseni siihen on vain yksi mahdollisuus, ja suurin osa pelaajista on tuskin törmännyt siihen. Olen todennut monta kertaa, kuinka vanhat pelit voivat olla kohtuuttoman vaikeita. Nykyäänhän seikkailupelien kirjoittamaton sääntö on, että game overia ei ole tai se tarkoittaa läpipeluuta.

Secret of Monkey Island: under water
Rangaistukseksi kultaisen idolin varastamisesta Guybrush yritetään hukuttaa. Pelaajalla on 10 minuuttia aikaa pelastautua, sillä Guybrush pystyy pidättämään henkeä juuri niin kauan.

Pelin pääsuunnittelija Ron Gilbert kirjoitti Special Editionin ilmestymisen aikaan eräänlaisen viivästyneen post mortemin The Secret of Monkey Islandista. Siinä hän käy läpi pelin suunnittelussa ja toteutuksessa tehtyjä ratkaisuja, jotka nyt monen vuoden jälkeen, siis jälkiviisaasti, tuntuivat hyviltä tai huonoilta. Oli mielenkiintoista huomata, että olin kiinnittänyt pelaajana huomiota aivan samoihin kohtiin. Pikselinmetsästys, miekkailuopintojen työläys ja pitkät välianimaatiot olivat turhautumisen rajoilla, mutta ne eivät menneet yli ja niihin sisältyvä huumori välittyi kyllä.

Tämän pelin voi ottaa rennosti, se pitääkin ottaa rennosti. Otsani ei kurtistunut vaan suu pysyi vienossa hymyssä läpi pelin. Hulvattomat henkilöhahmot ja -dynamiikka sekä hyväntahtoiset komedialliset tilanteet ja asetelmat ovat ansainneet The Secret of Monkey Islandille paikan seikkailupelien kaanonissa. Tavaraluettelotehtävät ovat onnistuneet ja sopivan absurdeja, yllätyksiä riittää ja jotkin monivaiheiset tehtävät ovat oikeasti oivaltavia. The Secret of Monkey Island ei kuitenkaan ole läpihuutojuttu, ja harmikseni jouduin turvautumaan läpipeluuohjeisiin sen loppupuolella. Läpipeluu kesti minulla sekä Special Editionissa että Amiga-versiossa noin 5 tuntia.

Secret of Monkey Island: fencing
Pelin legendaarinen miekkailutehtävä pakottaa pelaajan oppimaan sutkautuksia. Se on kohtalaisen työläs tehtävä, sillä siihen tarvitsee useita tarkoituksellisia yhteenottoja saarella kuljeskelevien merirosvojen kanssa. Idea väkivallattomasta miekkailusta on peräisin vanhoista Errol Flynnin tähdittämistä merirosvoelokuvista.

Amiga-version ja Special Editionin eroavaisuus

The Secret of Monkey Island ilmestyi alkujaan, 1990-luvun alussa Amigalle, MS-DOS:ille, Atari ST:lle ja Macintoshille. Special Edition ilmestyi 2009, sekin LucasArtsin tuottamana. Käsikirjoitukset vastaavat toisiaan lähes täydellisesti. Special Editionista bongasin vain yhden kohdan, jota oli laajennettu tai joka ylipäätään oli toteutettu pelkän viittaamisen sijaan: Meathookin animoidun ja puhuvan tatuoinnin. Kaikki tehtävät ja niiden ratkaisut ovat kuitenkin samat. Audiovisuaalisesti versiot sen sijaan eroavat: sekä alkuperäiset keskenään että uudelleentehty suhteessa alkuperäisiin.

MobyGamesissa on kuvagalleria, joka näyttää grafiikan erot Amigalla, DOS:illa, Atarilla ja Machintoshilla. Mukana on kuvaruutukaappaukset myös SEGA CD:ltä ja FM Townsilta, joille peli ilmestyi parin vuoden viiveellä. Amiga-version pikseligrafiikka on minusta hyvää, eikä rajallinen väripaletti haittaa. 18 vuotta myöhemmin Special Editionissa grafiikka on kuitenkin noussut ihan uudelle tasolle – ei onneksi kuitenkaan 3D-tasolle. Se on "sileää" sarjakuvamaista 2D-tyyliä, ja nautin erityisesti henkilöanimaatioista. Animaatiot olivat hieman nykiviä, mutta hahmoilla on nyt ilmeet ja ylipäänsä kasvot.

Secret of Monkey Island Special Edition: pirate trio
Special Editionissa henkilöhahmot ovat vahvistuneet paitsi tarkemman grafiikan myös ääninäyttelyn ansiosta. Scumm-baarin kolme merirosvopomoa vaikuttavat edustavan pelin suunnittelijoita: Ron Gilbertiä, Dave Grossmania ja Tim Schaferia. Myös George Lucas tunnustetusti esiintyy pelissä sillanvartijana.

Special Editionissa myös pelimusiikki pääsee oikeuksiinsa. Sovitukset olivat minusta oikein kivoja, ja sain pääteemasta itselleni korvamadonkin. Amiga-version musiikki ei ole mitenkään loistavaa, puhumattakaan ääniefekteistä, jotka kuulostivat piippauksilta muoviämpärissä. Olin tähän hyvin pettynyt, sillä tiedän, että Amiga pystyy sampleäänillään parempaan. Ilmeisesti tekijät ovat tyytyneet vain tuomaan DOS-version äänet Amigalle. Special Editionissa ääniefektit ovat sen sijaan luonnolliset. Niitä ja musiikkiakin parempaa on kuitenkin ääninäyttely. Koska pelasin Amiga-version Special Editionin jälkeen, tuntui se hyvin mykältä puuttuvan ääninäyttelyn takia ja kuulin kaikuna mielessäni Special Editionin puheäänet. Ääninäyttelijät ovat samoja kuin Monkey Island 3:ssa eli The Curse of Monkey Islandissa.

Special Editionin ja Amiga-version (mukaan lukien muutkin alkuperäiset versiot) eroihin kuuluu myös tapa, jolla pelimaailmassa toimitaan ja käytetään tavaraluetteloa.

Amiga-versiota pelataan hiirellä point-and-click-tyyliin. Oletuksellisesti vasemman hiirennapin klikkaaminen tarkoittaa kävelyä. Oikealla hiirennapilla taas voi suorittaa kohteeseen liitetyn oletustoiminnon, mikä oli hyvin kätevää. Pelkkien oletustoimintojen avulla peliä ei kuitenkaan voi pelata läpi, vaan muita toimintoja on otettava omatoimisesti käyttöön.

Secret of Monkey Island: poodles
The Secret of Monkey Islandissa sekä toiminnot että tavaraluettelo esitetään tekstuaalisesti ruudun alaosassa. Se on sinänsä kätevää. Esimerkiksi kuvernöörin talolla klikataan ensin verbiä "give", sitten tavaraa "meat with condiment" ja sitten pelimaailman kuvassa olevia verenhimoisia vartiokoiria. Amiga-versiota pelataan nimenomaan hiirellä. Siinä ei ole tukea joystickille tai näppäimistölle.

Kaikki pelissä käytettävissä olevat toiminnot eli verbit on lueteltu ruudun alaosassa tekstuaalisesti. Niitä on kaikkiaan kaksitoista, mutta kahta niistä en tarvinnut lainkaan. Toiminto valitaan klikkaamalla sen nimeä ja sitten joko tavaraluettelossa olevaa kohdetta ja/tai pelimaailmaa, esim. "Use" (verbi) "navigator" (tavara), "Push" (verbi) "cannon" (pelimaailman kohde) tai "Give" (verbi) "skull" (tavara) to "cannibals" (pelimaailman kohde). Myös tavaroiden yhdistämiseen tavaraluettelon sisällä voi käyttää verbejä. Kuten verbiluettelo, myös tavaraluettelo esitetään kirjallisesti listana ruudun alaosassa. Kun lista käy pitkäksi, ilmestyvät näkyviin nuolet, joilla listaa voi selata ylös- ja alaspäin. Pelin ilmestymisaikaan hiirissä ei ollut vieritysrullaa.

Special Editionia pelataan joko hiirellä tai peliohjaimella. Hiiriohjaukseen sisältyy mahdollisuus näppäinoikoteiden käyttöön. Verbiluettelo ja tavaraluettelo ovat piilotettuina, ja ne täytyy tuoda erikseen esiin käyttöä varten. Tämä mahdollistaa mahdollisimman suuren, koko kuvaruudun täyttävän pelimaailman kuvan. Koin kuitenkin kätevämmäksi vanhan tekstuaalisen verbi- ja tavaraluettelon. Minusta oli kömpelöä kutsua aina verbit ja tavaraluettelo erikseen näkyviin. Näppäinoikotiet kätevöittivät verbien käyttöä, mutta tavarat piti aina valita pop-up-ikkunan kuvakkeista. Pop-up-ikkunat ovat itse asiassa peräisin jo Monkey Island 3:sta, jossa käytettiin edelleen Scumm-pelimoottoria mutta jossa suunnittelu- ja tuotantotiimi olivat jo vaihtuneet.

Secret of Monkey Island Special Edition: inventory
Special Editionissa sekä verbi- että tavaraluettelo täytyy tuoda esiin, jotta niitä voisi käyttää. En ollut vakuuttunut käytännöstä, vaikka verbejä pystyi käyttämään myös näppäinoikoteiden kautta.

Special Editionissa on samanlainen verbiapu kuin Amiga-versiossakin eli oikealla hiirennapilla saa aktivoitua kohteeseen sidotun oletustoiminnon. Lisäksi siinä on vihjejärjestelmä. Hiiri-näppäimistöohjauksella kontekstisidonnaisen vihjeen saa näkyviin painamalla H-näppäintä. Pulmallisemmissa tilanteissa vihje voi olla kolmiportainen.

Kuinka pelata Amiga-pelejä?

Pelasin The Secret of Monkey Islandia A500 Mini -pelikonsolilla, jonka hankin viime vuonna ja josta kirjoitin sittemmin esittelyn. Pelin Amiga-versio on ladattavissa ilmaiseksi verkosta, esimerkiksi whdownload-sivustolta, ja sitä voi pelata konsolin lisäksi emulaattoriohjelmilla. Ohjelmien asetusten säätäminen, puhumattakaan ROM:ien hankinnasta, asettaa kuitenkin korkeahkon kynnyksen. Konsoli ratkaisee nämä ongelmat, ja sitä on yhä saatavilla. A500 Minin valmistaja Retro Games on muuten vihjannut, että täysikokoinen Amiga Maxi -konsolikin olisi tulossa!

Secret of Monkey Island: sword master
Miekkamestari Carla on yksi pelin voimanaisista. Kaksi muuta ovat Mêlée-saaren kuvernööri Marley sekä voodoo-papitar. Pelissä on isoja lähikuvia henkilöistä. Ne ovat ihan kaunista pikseligrafiikkaa, mutta olen samaa mieltä pelisuunnittelija Ron Gilbertin kanssa, että ne eivät sovi yhteen muun pelin kanssa.

Tilasin vastikään Hollannista USB-tikun, johon on valmiiksi kerätty tuhansittain Amiga-pelejä, -demoja ja -lehtiä. Sitä myy Retro8BITshop. Kaiken materiaalin voi toki itsekin kaivaa verkosta, mutta tikulta sen saa valmiina tarjottimella. Tikulla on aineistoa peräti 25 gigatavun verran eli todella paljon, kun ottaa huomion Amiga-ohjelmien nykymittapuilla pienet tiedostokoot. Tikku on A500 Mini -yhteensopiva. Kyseisestä kaupasta saa muutakin Commodore-materiaalia.

Tikun esittelyssä viitataan sataan suosituimpaan Amiga-peliin, ja se tarkoittaa Lemon Amiga -sivuston äänestystä. Sattumoisin The Secret of Monkey Island komeilee listan kärjessä. Se herätti minussa ajatuksen pelata koko lista läpi ja poimia ainakin seikkailupelit Samoojaan. Luvassa on siis Amiga-pelien esittelyjä, mutta tuskin pysyn uskollisesti listalla, vaan väliin pujahtaa muutakin. Monet listan pelit ovat pelattavissa nykyaikaisilla Windows-tietokoneilla sellaisinaan tarkoittaen sitä, että toimiva pelipaketti sisältää emulaattorin eikä sitä tarvitse itse asentaa tai säätää. Näiden pelien julkaisijana on kunnostautunut erityisesti GOG.com. Windows-versioiden pohjalla ei välttämättä kuitenkaan ole pelin Amiga-versiota vaan DOS-versio.

Secret of Monkey Island: map
Saarten kartat ovat vähän pientä suttua. Omaa hahmoakin tuskin erottaa taustasta, ja paikkoja on vaikea tunnistaa varsinkin Monkey-saarella. Ehkä se on kuitenkin linjassa eksyttävän sademetsän kanssa. Pieni hahmo liikkuu luonnottoman nopeasti isolla kartalla.

Ilmainen ScummVM-ohjelma tarjoaa yhden väylän joidenkin vanhojen Amiga-pelien pelaamiseen nykykoneilla. Se on saatavilla paitsi Windows-, macOS- ja Linux-käyttöjärjestelmille, myös muuan muassa Playstation- ja Nintendo-pelikonsoleille. Katsoin, että Amiga-versio The Secret of Monkey Islandista toimii ScummVM:llä. Aiemmin mainittu Retro8BITshop myy myös ScummVM USB-tikkua, johon on tallennettu iso liuta Amiga-, Atari-, DOS- ym. pelejä. Saman satagigaisen aineiston voi ladata myös Internet Archivesta, ja pelin eri versiot löytyvät myös yksittäin.

Eli se helpoin suosittelemani väylä Amiga-pelaamiseen on A500 Mini- pelikonsoli tai tuleva täysikokoinen replika ja Retro8BITshopin muistitikku. ScummVM tarjoaa suppeamman valikoiman, sillä se keskittyy vain seikkailu- ja roolipeleihin, mutta se mahdollistaa alustariippumattoman nykykoneilla pelaamisen. Myös joitain yksittäisiä Windowsille tuotuja Amiga-pelejä löytyy.

Secret of Monkey Island: Otis
Guybrushin on värvättävä apureita kuvernöörin pelastamiseksi. Hänen on tehtävä vaikutus kolmeen henkilöön, jotka osoittautuvat epäluotettaviksi.

Loppuarvio

1990-luvun alkua ei turhaan sanota graafisten seikkailupelien kulta-ajaksi, ja The Secret of Monkey Island on siitä hyvä esimerkki. Vanha Amiga-versio on edelleen, nykypelaajankin mittapuilla pelattavuudeltaan hyvä ja hyvin suunniteltu. Se on viihdyttävä ja lämminhenkinen anakronistinen merirosvofantasia. Tavaraluettelotehtävät ovat juuri sopivan absurdeja ja koomisia olematta epäloogisia tai mahdottomia päätellä. Pikseligrafiikka on kaunista vaikkakin karkeaa uuteen, vuoden 2009 Special Editioniin verrattuna, jossa hahmojen ilmeistäkin saa selvää. Special Edition tekee pelille audiovisuaalisesti kunniaa, mutta pelattavuudeltaan se ei ole parempi ainakaan hiiri-näppäimistöohjauksella. Suosittelen kuitenkin molempia varauksetta. Annan The Secret of Monkey Islandin Amiga-versiolle kokonaisarvosanaksi 88 pistettä sadasta. Äänipuoleen olisin tosiaan suonut enemmän panostusta.

Secret of Monkey Island: Herman
Monkey-saarelle haaksirikkoutunut Herman Toothrot on herkästi loukkaantuva hupsu, joka on odottanut pelastajiaan 20 vuotta. Hän ei tule toimeen saarta asuttavien kannibaalien kanssa eikä arvosta heitä vähääkään. Guybrush itse välttyy täpärästi syödyksi tulemiselta, ja hänen täytyy lahjoa kannibaalit löytääkseen tien helvettiin ja päihittääkseen LeChuckin.

Saatavuus

The Secret of Monkey Islandin Amiga-versio on pelattavissa paitsi aidolla Amigalla ja A500 Minillä, myös emulaattoreilla ja ScummVM:llä alustariippumattomasti. Jos konsolia ei ole eikä emulaattorin värkkääminen innosta, ScummVM on oikein hyvä vaihtoehto seikkailupelien ystävälle. Internet Archiven The_Complete_ScummVM_Collection_v2 sisältää pelin Amiga-version: /Working/The Secret of Monkey Island (Amiga).zip. Myös Antsream Arcade -suoratoistopalvelu tarjoaa Amiga-version The Secret of Monkey Islandista. The Secret of Monkey Island: Special Edition on saatavilla Windows-tietokoneille sekä Playstation- ja Xbox-konsoleille. Aiempi tuki iOS:ille ja macOS:lle on lakannut.

 Seuraa
    
 Peliarkisto
Mitä, kuka?

Julius Smed, old school -pelaaja Pohjois-Suomen pöheiköstä. Tarinaperustaisten videopelien kohtuukuluttaja, joka liehuttaa mielellään indie-lippua. Motto: Paras peli ei ole se joka pitää suurinta meteliä, vaan se joka puhuu sinulle.

Pidän myös toista blogia, joka keskittyy interaktiiviseen kirjallisuuteen ja sivuaa siten usein pelejä: Kirjallisen suunnistajan lokikirja

 Uusimpia lokikirjassa
Top-10

Blogin arvio asteikolla 100

  1. Valhalla and the Lord of Infinity (94)
  2. Neuromancer (92)
  3. Samorost 3 (90)
  4. The Secret of Monkey Island (88)
  5. This War of Mine (86)
  6. Technobabylon (84)
  7. Shadowrun Hong Kong (84)
  8. The Sexy Brutale (83)
  9. The Last Door – Collector's Edition (82)
  10. Always Sometimes Monsters (81)

KAIKKI PELIT

Arvion perusteet
Pistemäärä on annettu pelikokemukselle ja pelille kokonaisuutena: se ei ole pelin eri osa-alueiden yhteenlaskettu summa tai keskiarvo. Kaikki blogissa arvioidut pelit ovat pelaamisen arvoisia, muuten ne eivät olisi täällä.

Pelialustana
  • Lenovo Legion T5 26AMR5 - AMD Ryzen 5 5600G - NVIDIA GeForce RTX 3060 12 Gt - Windows 11
  • Apple Mac Mini M2 Pro - macOS Sonoma
  • Retro Games The A500 Mini
  • VICE-emulaattorit
  • Satunnaisemmin myös muut emulaattorit
5 minuutin online-pelejä
Shepherd
Aztec Challenge
Mingle
Suositeltu pelimusiikki