Dominique Pamplemousse in “It’s All Over Once the Fat Lady Sings!”

Dominique Pamplemousse

Dominique Pamplemousse in “It’s All Over Once the Fat Lady Sings!” on kieli poskessa tehty seikkailupeli "sukupuolesta ja taloudesta". En kokenut sen kertovan varsinaisesti kummastakaan, mutta tulkinnoista on turha kiistellä. Toteutus toi lähinnä mieleen jonkin lukion kuvataideprojektin – sellaiseksi kyllä ihan laadukkaan. Pelasin pelin kuitenkin läpi hymyillen enkä kadu tätä vajaan tunnin taidetuokiota yhtään. Dominique Pamplemousse kommentoi omalaatuiseen parodiatyyliin dekkari-seikkailuja pilkkaamatta niitä, mutta kaikki eivät ole sitä ymmärtäneet.

Dominique Pamplemousse ilmestyi aprillipäivänä 2013, ja sen toteutukseen on käytetty yhteisörahoitusta. Pelin takana on Deirdra Kiai, joka tekee pelejä ja interaktiivista fiktiota sosiaalisista aiheista.

Erikoisinta Dominique Pamplemoussessa on se, että se on musikaali. Pelihahmot todellakin yltyvät usein laulamaan. Kaikkien hahmojen takana on sama, kutakin imitoiva ääni. Ymmärrän kyllä, että joku voi kokea laulujaksot raastavan surkeina, mutta ensikohtaamisesta toivuttuani päätin pitää niistä kuten koko pelistä, jossa ei ole kyllä pelattavaa nimeksikään. Dominique Pamplemousse on interaktiivinen laulunäytelmä.

Dominique Pamplemousse: questioning

Pelissä jutellaan ja lauletaan.

Ohjattava hahmo, pelin nimihenkilö Dominique Pamplemousse, on surkeassa vuokraloukossa majaansa pitävä yksityisetsivä, joka loisii naapurin wifi-yhteydellä ja kärsii akuutista rahapulasta. Hän tarvitsee toimeksiannon. Kuin tilauksesta suuren tuotantoyhtiön johtaja pyytää etsimään kadonnutta pop-tähteä. Pamplemousse, jonka sukupuolen määrittelemisessä kaikilla tuntuu olevan vaikeuksia, tarttuu tehtävään tietämättä, että todellisuudessa se on ansa.

Dominique Pamplemousse: topics

Sama listamainen näkymä toimii taloudellisesti keskustelun aihevalintana, tavaraluettelona ja muistiinpanoina.

Pelin animaatiot on toteutettu stop-motion-tekniikalla. Hahmot ja ympäristö on askarreltu käsin. Peli on mustavalkoinen ja antiikkista rouheutta siihen lisää rahiseva ääniraita. Tätä tyylivalintaa en ymmärrä, se ei ainakaan mitenkään pelasta amatöörimäistä vaikutelmaa, vaan vain pahentaa sitä. Kirjasinvalintana on vanhaa jäljittelevä kirjoituskonefontti. Kuitenkin Pamplemoussella on kannettava tietokone ja käytössään internet.

Tekstiosuudet on kirjoitettu ihan hyvin ja hauskasti.

Loppuarvio

Dominique Pamplemousse in “It’s All Over Once the Fat Lady Sings!” ei ole tarkoitettu kaikille. Se vaatii vähintään avointa mieltä. Se ei ole hyvä peli missään konventionaalisessa mielessä, eikä se missään nimessä ole hyvä laulunäytelmä. Mitä se sitten on – siitä pitää ottaa itse selvää.

Yleisarvioksi tälle pelille annan 40 pistettä sadasta.

Saatavuus

Dominique Pamplemousse in “It’s All Over Once the Fat Lady Sings!” on saatavilla Windows- ja Mac OS X -käyttöjärjestelmille sekä iPadille.

 Seuraa
  
 Peliarkisto
Mitä, kuka?

Julius Smed, old school -pelaaja Pohjois-Suomen pöheiköstä. Tarinaperustaisten videopelien kohtuukuluttaja, joka liehuttaa mielellään indie-lippua. Motto: Paras peli ei ole se joka pitää suurinta meteliä, vaan se joka puhuu sinulle.

Pidän myös toista blogia, joka keskittyy interaktiiviseen kirjallisuuteen ja sivuaa siten usein pelejä: Kirjallisen suunnistajan lokikirja

 Uusimpia lokikirjassa
Top-10

Blogin arvio asteikolla 100

 1. Valhalla and the Lord of Infinity (94)
 2. Neuromancer (92)
 3. Samorost 3 (90)
 4. This War of Mine (86)
 5. Technobabylon (84)
 6. Shadowrun Hong Kong (84)
 7. The Last Door – Collector's Edition (82)
 8. Always Sometimes Monsters (81)
 9. The Dream Machine (81)
 10. Gabriel Knight: Sins of the Fathers – 20th Anniversary Edition (80)

KAIKKI PELIT

Arvion perusteet
Pistemäärä on annettu pelikokemukselle ja pelille kokonaisuutena: se ei ole pelin eri osa-alueiden yhteenlaskettu summa tai keskiarvo. Kaikki blogissa arvioidut pelit ovat pelaamisen arvoisia, muuten ne eivät olisi täällä.

Suositeltu pelimusiikki


Seuraavana pelijonossa
 • A Place for the Unwilling
 • Apocalipsis: Wormwood Edition
 • Detective Di: The Silk Rose Murders
 • Detention
 • Haimrik
 • Minit
 • Procession to Cavalry
 • Odottamattomia jonon ohittajia

Odotan valmistumista:

 • Code 7
 • Foxtail
 • Void & Meddler