Titanic: Adventure Out of Time (1996)

Titanic: Adventure Out of Time

1996 ilmestynyt Titanic: Adventure Out of Time ennakoi mukavasti seuraavan vuoden Titanic-menestyselokuvaa ja myi hyvin sen siivellä. Reilu viikko sitten, loppuvuodesta 2017 se ilmestyi nykyaikaisille Windows-tietokoneille – virallisesti, täytyy lisätä, sillä peliä on ollut saatavilla virheellisesti oletettuna abandonwarena. Tietoisuus laivan vääjäämättömästä uppoamisesta luo tähän seikkailupeliin erityisen jännitteen. Neliosainen päätehtävä, sivutehtävät ja lukuisat henkilöhahmot tekevät siitä melko kompleksisen, ja suunnistaminen pitkässä ja monikerroksisessa laivassa on haastavaa. Asetelmallisesti ja ajankohdaltaan se toi minulla heti mieleen The Last Expressin, enkä voinut olla vertaamatta näitä kahta peliä keskenään.

Titanic: Adventure Out of Timen on tehnyt amerikkalainen 1990-luvulla toiminut peliyritys CyberFlix. Pelin ideasta ja käsikirjoituksesta vastaa toimittaja-tuottaja Andrew Nelson. Työnimenä oli alun perin "A Race Against Time". Hän sai siihen kimmokkeen vaimoltaan, joka totesi pelien vaativan liian suurta aikainvestointia. No, minulta yhteen läpipeluuseen kului noin yhdeksän tuntia, joten kyllä se melko aikasyöppö oli. Vaimon sanat ovatkin kääntyneet Nelsonin päässä ideaksi aikaa vastaan kamppailusta pelin sisällä. Varsinainen reaaliaikaisuus toteutuu siinä kuitenkin vain osin, pääasiassa vasta pelin loppupuolella, kun Titanic on iskeytynyt jäävuoreen ja alkaa upota.

Titanic: Adventure Out of Time: boat deck

KUVA: Näkymä venekannelta pelin loppuvaiheessa. Kaikille riittää pelastusliivejä, mutta miehille ei riitä tilaa alimitoitetuissa pelastusveneissä. Tässä erikoistilanteessa, joka pelipolusta riippuen ei välttämättä tule eteen, agentin sylissä on vauva, joka todennäköisesti pelastuu, vaikka Titanicilla matkustaneista lapsista pelastui ainoastaan puolet.

Pelin laivasta voi puhua virtuaalisena Titanicina. Sitä on jopa käytetty Titanicista kertovissa dokumenteissa. 3D-malli vastaa todellisuutta ja sisustuksessakin on pyritty autenttisuuteen. Minun silmääni kaikki oli kuitenkin kovin pelkistettyä ja autiota. Peli on jo yli 20 vuotta vanha, ja silloinen grafiikka oli vielä hieman epätarkkaa ja täytyi ajatella koneen ja tallennusmedian (CD-ROM) rajoituksia.

Agentti ei jätä uppoavaa laivaa taakseen

Titanic-matkustajalaivan uppoaminen Atlantin valtamerellä 14.–15. huhtikuuta 1912 on kenties historian kuuluisin onnettomuus. Neitsytmatkallaan Englannin Southamptonista Yhdysvaltojen New Yorkiin se törmäsi jäävuoreen, joka repi sen kylkeä niin pahoin, että uppoamattomaksi laivaksi mainostettu alus upposi sittenkin. Laivan matkustajista ja henkilökunnasta kuoli yli puolet. Selityksiä onnettomuuden tuhoisuudelle on useita.

Titanic: Adventure Out of Timessa pelaaja ohjaa entistä Britannian salaisen palvelun agentti Frank Carlsonia, jolle matka Titanicilla on itseasiassa toinen. Peli alkaa Carlsonin huoneistosta vuonna 1942, kun saksalaiset pommittavat Lontoota. Talo saa osuman ja Carlson menee tainnuksiin – tai lähtee aikamatkalle.

Titanic: Adventure Out of Time: Penny

KUVA: Laivalla vastassa on kontaktihenkilö, neiti Pringle, joka käskyttämisestä päätellen on omaa agenttia ylemmässä asemassa. Topakka nainen.

Carlson palaa nuorempana itsenään Titanicille, jolloin hän oli siellä salaisissa tehtävissä. Hän epäonnistui toimeksiannossa ja nyt hän saa yrittää uudelleen. Onko aikamatka "totta" vai Carlsonin "uni"? Joka tapauksessa tehtävä ja sen seuraukset ovat uskomattomat. Carlsonin harteilla ei ole sen vähempää kuin 1. ja 2. maailmansodan sekä Venäjän vallankumouksen estäminen!

Pelaaja pääsee siis tekemään vaihtoehtoista historiaa. Uroteko edellyttää kolmen niin sanotun suuresineen – varastetun kirjan, Adolf Hitlerin maalauksen ja nimilistan bolsevikeista – haalimista ja oman hengen pelastumista. Tehtävässä voi onnistua kokonaan tai osittain, tai siinä voi epäonnistua. Loppuja pelille kerrotaan olevan kahdeksan erilaista.

Titanic: Adventure Out of Time: iceberg

KUVA: Titanicia ei voi kuitenkaan estää törmäämästä jäävuoreen, vaan onnettomuus väijyy edessä teki mitä teki. Öinen meri on pahaenteinen ja kylmä, sen saattoi tuntea kuvaruudunkin äärellä. Pelissä on sijainnin perusteella vaihtuvaa taustamusiikkia. Heikon äänenlaadun takia se ei päässyt ihan oikeuksiinsa tunnelman luojana.

Karikatyyriset henkilöhahmot

Henkilöt ovat pelissä keskeisiä. Vaikka laiva on hieman autiohko – sillä verukkeella, että on sunnuntaiyö – merkitseviä henkilöitä on mahdutettu mukaan kiitettävästi. Itse asiassa siinä määrin, että minulla oli niissä langoissa pitelemistä: kuka kukakin on, mitä he haluavat tai mitä itse keltäkin haluan. Ja ne hytit, niitähän laivassa riittää käytäväkaupalla. Suosittelisikin pitämään ulkoista listaa henkilöiden nimistä, rooleista ja hyteistä. Peliin on kyllä rakennettu sisään henkilöluettelo purserin hahmossa, mutta on oma vaivansa aina kolkutella hänen luukulleen.

Titanic:

KUVA: Amerikkalainen meedio ennustaa onnettomuutta ja on konsultoitavissa. Kuten oma agentti, hänkin tuntuu olevan ajan ylä- tai ulkopuolella, mutta omalla tavallaan.

Henkilöt joko liittyvät kolmeen suuresineeseen tai pelastumiseen tai he tarjoavat oman sivutehtävänsä. Kaikki kietoutuu kaikkeen, tai ainakin minusta tuntui siltä. Keskusteluja käydään ja osa niistä on pelillisiä vaatien tiettyjen repliikkikulkujen valitsemista.

Karakterisointi on mielestäni hieman yliampuvaa. Osasyy on animointitekniikassa: näyttelijöiden erilaisista ilmeistä on otettu stillkuvia, jotka sitten on yhdistetty sarjaksi. Ilmeet ovat voimakkaita ja ääninäyttely erilaisine aksentteineen ja murteineen korostunutta. Meikkauskin on turhan näkyvää. Henkilöt olivat minusta kiinnostavia, mutta samalla rasittavia.

Titanic: Adventure Out of Time: fencing

KUVA: Pelissä voi ottaa keskustelujen lisäksi fyysisempääkin kosketusta henkilöihin, kuten tässä miekkailemalla. Mukaan mahtuu myös potkunyrkkeilyä ja kortinpeluuta. Nämä toiminnalliset minipelit oli toteutettu hieman tökerösti eivätkä tuottaneet minulle iloa.

Titanicilla matkusti joukko aikansa kuuluisuuksia ja superrikkaita ja heihin kyllä viitataan, mutta pelissä esiintyvät henkilöt ovat fiktiivisiä. Brittiläisen agentti Carlsonin antagonisti on luonnollisesti saksalainen agentti, jossa on aimo annos häikäilemättömyyttä. Ensimmäisen luokan naiset ovat ylimielisiä, miehet pikemminkin surkuhupaisia, traagisiakin hahmoja. Laivan henkilökunta oli minusta sympaattista ja huomasin ajattelevani heidän epätodennäköistä selviämistään. Selvänäkijä ja pappi tarjoavat pelissä mielenkiintoista apua. Jonkinlainen romanttinen intressikin Carlsonilla on, mutta millekään syvemmälle kiintymyksen tasolle peli ei päästä. Se on tehtäväkeskeinen: löydä hakemasi äläkä aikaile.

Titanic: Adventure Out of Time: coder

KUVA: Sähkösanoma sisältää salakirjoitusta, jonka voi purkaa dekooderilla. Muita minipelejä ovat esimerkiksi höyrykoneen korjaaminen ja valokuvien kehitys. Tavaraluetteloa ei käytetä kovin laajasti, vaan pelin toiminnallisuus perustuu pikemminkin sijainteihin ja henkilöihin: on päästävä jonnekin tai puhuttava jonkun kanssa.

Aika- ja suunnistushaaste – paniikissa ja eksyksissä?

Titanic: Adventure Out of Timessa aika on tärkeässä osassa muutenkin kuin aikamatkustuksen takia. Viimeinen pelastusvene laskeutuu kello 02, ja siihen mennessä pitää olla valmis. Aika kulkee osittain reaaliajassa, mutta enimmäkseen ei, vaan kello siirtyy eteenpäin tiettyjen tapahtumien laukaisemana. Olisin kaivannut selvempää ajankulun osoittamista; taskukello yksistään oli epäselvä mittari.

Titanic: Adventure Out of Time: map

KUVA: Pohjapiirrokset laivan kustakin kerroksesta auttavat suunnistamaan, mutta helppoa se ei ole.

Suunnistaminen laivassa oli minulle kenties se suurin haaste. Kartta auttaa, mutta siihen ei ole merkitty selvästi uloskäyntejä ulkokansille tai yhdyskäytäviä laivan sisällä. Minulla meni aikaa jo kolmen portaikon erottamiseksi toisistaan. Kun peli toimii reaaliajassa, laivan pohjapiirroksen tunteminen käytännössä on tärkeää. Lopussa ei voi edes käyttää pikasiirtymiä. Henkilökohtaisesti en pidä 1. persoonan näkökulmasta peleissä, koska hukkaan siinä niin helposti tajun ilmansuunnista tai suunnista ylipäänsä.

Titanic: Adventure Out of Time: first class corridor

KUVA: Ensimmäisen luokan käytävää.

Nyt yhden läpipeluun ja epätoivoisen ravaamisen jälkeen tunnen olevani selvästi paremmin perillä laivan rakenteesta kuin aloittaessani, ja se epäilemättä auttaisi. Luultavasti Titanic: Adventure Out of Time onkin tarkoitettu pelattavaksi monta kertaa. Tuntuu vain, että se on nykypelaajalta hieman liikaa vaadittu.

Loistava serkkupeli

Olen nostanut aiemmin Samoojaan Titanic: Adventure Out of Timen serkkupeliksikin kutsutun The Last Express. Se ilmestyi samoihin aikoihin 90-luvulla, ja se sijoittuu samoin 1. maailmansotaa edeltävään aikaan. Se ei kuitenkaan menestynyt taloudellisesti, ja sitä voi pitää muutenkin kovan onnen pelinä.

The Last Expressissä pelimaailma käsittää "vain" junan seitsemän vaunua. Peli toimii kuuden kertoimella reaaliajassa (10 minuuttia vastaa yhtä tuntia pelissä). Animaatiot ovat siinäkin katkonaiset, mutta mielestäni tyylikkäät ja onnistuneet. Samoin henkilöhahmot onnistuvat välttämään stereotyyppisyyden. Eri kansallisuudet ja kielet on esitetty realistisesti.

The Last Express

The Last Expressissä on jopa 35 erilaista loppua ja se on kyllä Titanic: Adventure Out of Timeakin vaikeampi. Minusta se on kuitenkin aivan eri luokassa, siis hienompi. Se on aidosti uniikki seikkailupeli, joka ei yhtään aliarvioi pelaajaa. Kaikki Titanic: Adventure Out of Timen lupaukset on viety siinä pidemmälle ja todella toteutettu: reaaliaikaisuus, vaihtoehtoiset loput, realistinen miljöö ja henkilöhahmot, jännitys.

Loppuarvio

En sano, etten jäisi miettimään Titanicilla viettämiäni tunteja enkä voisi palata siihen. Tuntuu nimittäin, että saatan hyvinkin palata. Kun laiva on tullut tutuksi, ehkä ehdin tutustua henkilöihinkin paremmin ja lopulta oikeasti hahmotan, miten kolme suuresinettä liikkuvat ja mitä se kaikki tarkoitti.

Annan osin turhautuneelle ja viime hetkillä paniikinomaiselle laivamatkalleni 60 pistettä sadasta. Titanic: Adventure Out of Timessa on hyvää, mutta The Last Expressiin verrattuna se on messinkiä hopean rinnalla.

Titanic: Adventure Out of Time: Zeitel

KUVA: Saksalainen agentti, eversti Zeitel toimii vastavoimana eikä epäröi painaa liipaisintakaan.

Saatavuus

Titanic: Adventure Out of Time on saatavilla Windows-tietokoneille GOG.comista.

 Seuraa
    
 Peliarkisto
Mitä, kuka?

Julius Smed, old school -pelaaja Pohjois-Suomen pöheiköstä. Tarinaperustaisten videopelien kohtuukuluttaja, joka liehuttaa mielellään indie-lippua. Motto: Paras peli ei ole se joka pitää suurinta meteliä, vaan se joka puhuu sinulle.

Pidän myös toista blogia, joka keskittyy interaktiiviseen kirjallisuuteen ja sivuaa siten usein pelejä: Kirjallisen suunnistajan lokikirja

 Uusimpia lokikirjassa
Top-10

Blogin arvio asteikolla 100

  1. Valhalla and the Lord of Infinity (94)
  2. Neuromancer (92)
  3. Samorost 3 (90)
  4. The Secret of Monkey Island (88)
  5. This War of Mine (86)
  6. Technobabylon (84)
  7. Shadowrun Hong Kong (84)
  8. The Sexy Brutale (83)
  9. The Last Door – Collector's Edition (82)
  10. Always Sometimes Monsters (81)

KAIKKI PELIT

Arvion perusteet
Pistemäärä on annettu pelikokemukselle ja pelille kokonaisuutena: se ei ole pelin eri osa-alueiden yhteenlaskettu summa tai keskiarvo. Kaikki blogissa arvioidut pelit ovat pelaamisen arvoisia, muuten ne eivät olisi täällä.

Pelialustana
  • Lenovo Legion T5 26AMR5 - AMD Ryzen 5 5600G - NVIDIA GeForce RTX 3060 12 Gt - Windows 11
  • Apple Mac Mini M2 Pro - macOS Sonoma
  • Retro Games The A500 Mini
  • VICE-emulaattorit
  • Satunnaisemmin myös muut emulaattorit
5 minuutin online-pelejä
Shepherd
Aztec Challenge
Mingle
Suositeltu pelimusiikki