The Shivah: Kosher Edition (2013)

The Shivah Kosher Edition

Dave Gilbertin perustama Wadjet Eye Games on tehnyt vuodesta 2006 alkaen viihdyttäviä ja omaperäisiä indiepelejä klassista kaavaa soveltaen. Marraskuussa 2013 ilmestynyt The Shivah: Kosher Edition on uudelleen tehty versio Gilbertin ensimmäisestä kaupallisesta tuotannosta ja varmasti yhdestä omintakeisimmasta seikkailupeleistä ikinä.

The Shivah ei ole omintakeinen siksi, että pelimekaniikka olisi poikkeuksellinen tai toteutus muutenkaan ihmeellinen: se näyttää pienellä budjetilla tehdyltä uudestisyntyneeltä 1990-luvun alun peliltä. Omintakeista The Shivahissa on sen ohjattava päähahmo, juutalainen rabbi, sekä moraalisia ja uskoon liittyviä kysymyksiä sivuava tematiikka. Voisiko peli kuulostaa vähemmän kaupalliselta? Nauroin epäuskoisena, kun luin pelin esittelyn ensimmäistä kertaa. ”Talmudic combat! Fight the way only a rabbi can.”

Rabbi laskeutuu norsunluutornistaan

Pelissä rabbi Stone johtaa kuilun partaalla olevaa juutalaista seurakuntaa New Yorkissa. Laskut ovat maksamatta ja palveluissa käy vain yksi vanha nainen, joka nukkuu niiden läpi. Katkeroitunut ja työnsä mielekkyyden kyseenalaistava Stone ei tiedä mitä tehdä. Tämän epätoivon keskellä hän saa yllättäen tietää perineensä suuren summan rahaa mieheltä, joka joskus kuului hänen seurakuntaansa. Samalla selviää, että mies on murhattu ja poliisi pitää rabbi Stonea epäiltynä.

Kahdeksan vuotta aiemmin rabbi oli ajanut samaisen miehen ulos seurakunnastaan, koska tämä halusi mennä naimisiin ei-juutalaisen naisen kanssa. Vihaa on julistettu puolin ja toisin. Mikä on saanut ex-seurakuntalaisen muuttamaan mieltään – ja ennen kaikkea, muuttaako rabbi Stone omaansa? Hänen on puntaroitava uudelleen aiemmin ehdottomina pitämänsä arvot.

The Shivah Kosher Edition: regret

Rabbi ryhtyy itse tutkimaan murhan taustoja, ei vain poistaakseen häneen kohdistuvat epäilyt, vaan myös löytääkseen vastauksen siihen, miksi mies on testamentannut rahat juuri hänelle.

Käsittelytavaltaan pelin kerronta on väliin kornia ja kliseistä, mutta se vain lisää sen vetovoimaa. Vaikutus on vähän samantapainen kuin kulttimaineeseen nousseilla B-luokan elokuvilla.

The Shivah Kosher Edition: fight

Rabbi ei taistele vain nyrkein, vaan myös sanoin. The Shivahissa harrastetaan Monkey Islandista tuttua sanailukamppailua, mutta rabbityyliin.

Kehitystä

Uudelleen tehdyssä versiossa pelin ilmiasu on huomattavasti kohentunut, mutta Gilbert on pidättäytynyt korjaamasta nyt virheinä ja kehnouksina pitämiään ratkaisuja ja pelin alkuperäinen henki on tallella.

Alkuperäisen The Shivahin jälkeen Dave Gilbert on kehittynyt paljon pelisuunnittelijana, ja häntä voi kuulla luennoimassa pelikäsikirjoittamisesta ja indietuotannoista. The Shivahin alkuun keräämä fanikunta on myös varmasti kasvanut Blackwell-sarjan myötä, jossa niin ikään on "epätodennäköinen" päähahmo. Tuottajana Gilbert on jättänyt jälkensä myös toisten suunnittelemiin peleihin, sellaisiin kuten Gemini Rue, joka kenties on Wadjet Eye Gamesin hienoin julkaisu ja hyvin tunnettu seikkailupelipiireissä.

Loppuarvio

The Shivah tuikkii sakarapuolena tähtenä jossain seikkailupelien syrjäseuduilla ja sen löytäjä kokee löytäneensä jotain aivan erityistä: aidon indiepelikokemuksen. Kuin Gilbert olisi valinnut jotain valmiiksi epäsuosittua ja epäonnistumaan tuomittua ja sitten saanut kaikki rakastumaan siihen.

The Shivah on esimerkki siitä, kuinka pieni budjetti ja vähäiset resurssit puhkeavat kukkaan vastoin kaikkea todennäköisyyttä. Hurmaavan tökerölle The Shivah: Kosher Editionille annan yleisarvioksi 60 pistettä sadasta.

Saatavuus

The Shivah: Kosher Edition on saatavilla Windows-, Mac OS X- ja Linux-käyttöjärjestelmille, kuten myös iOS- ja Android-laitteille. Tietääkseni alkuperäistä The Shivahia ei ole enää saatavilla.

 Seuraa
    
 Peliarkisto
Mitä, kuka?

Julius Smed, old school -pelaaja Pohjois-Suomen pöheiköstä. Tarinaperustaisten videopelien kohtuukuluttaja, joka liehuttaa mielellään indie-lippua. Motto: Paras peli ei ole se joka pitää suurinta meteliä, vaan se joka puhuu sinulle.

Pidän myös toista blogia, joka keskittyy interaktiiviseen kirjallisuuteen ja sivuaa siten usein pelejä: Kirjallisen suunnistajan lokikirja

 Uusimpia lokikirjassa
Top-10

Blogin arvio asteikolla 100

  1. Valhalla and the Lord of Infinity (94)
  2. Neuromancer (92)
  3. Samorost 3 (90)
  4. The Secret of Monkey Island (88)
  5. This War of Mine (86)
  6. Technobabylon (84)
  7. Shadowrun Hong Kong (84)
  8. The Sexy Brutale (83)
  9. The Last Door – Collector's Edition (82)
  10. Always Sometimes Monsters (81)

KAIKKI PELIT

Arvion perusteet
Pistemäärä on annettu pelikokemukselle ja pelille kokonaisuutena: se ei ole pelin eri osa-alueiden yhteenlaskettu summa tai keskiarvo. Kaikki blogissa arvioidut pelit ovat pelaamisen arvoisia, muuten ne eivät olisi täällä.

Pelialustana
  • Lenovo Legion T5 26AMR5 - AMD Ryzen 5 5600G - NVIDIA GeForce RTX 3060 12 Gt - Windows 11
  • Apple Mac Mini M2 Pro - macOS Sonoma
  • Retro Games The A500 Mini
  • VICE-emulaattorit
  • Satunnaisemmin myös muut emulaattorit
5 minuutin online-pelejä
Shepherd
Aztec Challenge
Mingle
Suositeltu pelimusiikki